10 mei 2008

Zo veel emoties... (nieuws, 2008)

STRAWBERRY FIELDS WERD HET BEGIN VAN EEN THRILLER

Uit de luidsprekers klinkt 'Norwegian Wood'. Op de tafel ligt het vuistdikke boek 'Het Epstein Mysterie'. Ton van Oorschot (1952) uit Roosendaal hééft iets met The Beatles.

Toch spelen 'The Fab Four' niet de hoofdrol in zijn boek dat zojuist is verschenen. ,,Maar ze zijn wel de rode draad'', vertelt Van Oorschot in BN/De Stem. De 'summer of love' en de plotse dood van Beatles-manager Brian Epstein spelen een cruciale rol. Zakenman en ex-Gladio-agent Jack Simons schrijft een boek over de vermeende dood van Paul McCartney in 1966 en krijgt dan allerlei dreigbrieven. Iemand wil koste wat kost voorkomen dat de waarheid boven water komt.''

Eigenlijk was Van Oorschot er al sinds 1999 mee bezig. ,,Op het moment dat ik in Liverpool voor de poort van Strawberry Fields stond. Toen kwamen er zo veel emoties in me los. Al die geweldige nummers, 'Eleanor Rigby', 'Penny Lane', het waren jeugdherinneringen. 's Avonds in mijn hotelkamer heb ik meteen al een en ander aan het papier toevertrouwd, maar pas in 2003 begon ik écht te schrijven. En ineens lagen daar vijftienhonderd pagina's. Na veel schiften zijn er daar 576 van overgebleven. Dat is in feite het middelste deel. De rest verschijnt wellicht ook nog wel eens.''

Uitgeverij Gopher ontfermde zich over het manuscript. ,,Natuurlijk schrik je als het de eerste keer van de uitgever terugkomt. Er was fors in geschrapt en ze haalden er ook fouten uit, zaken van zeg maar pagina 14 die niet klopten met wat ik op bladzijde 320 schreef. Maar het is toch helemaal geworden zoals ik wilde'', aldus Van Oorschot.

Ooit wilde de voormalig technisch tekenaar striptekenaar worden; schilderen is na schrijven, waar hij zich fulltime mee bezighoudt, nu zijn tweede passie. En dus is het boek helemaal van zíjn hand, tot en met de kaft. Inmiddels schiet zijn volgende, meer autobiografische boek ook al op. Dat gaat 'Kashmir' heten, naar een nummer van weer een andere muziekliefde, Led Zeppelin.

(Bron: BN/De Stem, Jeannine Hermans)

Geen opmerkingen: