18 mei 2008

Bloedrode papaver (nieuws, 2008)

FORTUIN FLEMING-FAMILIE GROEIT MET NIEUWE 'BOND'

De nabestaanden van Ian Fleming zullen hun toch al niet krappe fortuin enorm zien groeien als volgende week een nieuwe James Bond-roman wordt gepubliceerd. Er is een startoplage van 400.000 exemplaren in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten en de kans is groot dat er een film van wordt gemaakt.

Het boek, geschreven door Sebastian Faulks (55) ter gelegenheid van Flemings honderdste geboortedag op 28 mei, zou geheim agent 007 doen belanden in een drugssmokkel gedurende de Koude Oorlog. Er wordt niets vrijgegeven over de plot, maar enkele details zijn al uitgelekt. Zo zou er een vrouwelijke karakter genaamd Poppy een prominente rol spelen. Bond-watchers leiden dat af van de cover van de thriller, 'Devil May Care', die een met bloed bespatte papaver ('poppy') laat zien met een naakte vrouwenfiguur als steel.

Faulks' boek is de 22ste door de Fleming-nazaten geautoriseerde Bond-thriller sinds de dood van de geestelijk vader in 1964. De eerste was geschreven door Kingsley Amis (onder pseudoniem), de laatste verscheen zes jaar geleden, was geschreven door Raymond Benson en verkocht maar vijfduizend exemplaren in het Verenigd Koninkrijk.

Faulks voorspelde eerder dit jaar dat zijn boek de Fleming-dynastie bepaald geen windeieren zou leggen. ,,Ian Fleming is afkomstig uit een van de rijkste families in Engeland'', aldus de schrijver op The Sunday Times Oxford Literary Festival. ,,De bank van Fleming werd overgenomen door J.P.Morgan voor een astronomisch bedrag. Maar zoals vele rijken was de familie er zeer gespitst op om nog rijker te worden. Dat is nu eenmaal het verschil tussen rijke mensen en ons!''

Faulks mag het genoegen smaken dat zijn 'Devil May Care' begeleid wordt door een enorme marketingcampagne. Zo heeft de Royal Mail een serie postzegels uitgegeven die Flemings honderdste geboortedag memoren en is er in het Imperial War Museum in Londen een expositie aan de schrijver gewijd. Uitgeverij Penguin mag van de Royal Navy een oorlogsbodem gebruiken voor de persconferentie voorafgaande aan de verkoop van het boek op 28 mei. Er wordt gewerkt aan 'Quantum of Solace', de tweede Bond-film waarin Daniel Craig de held speelt en die later dit jaar in première gaat. En een drieëntwintigste Bond-film waarover nog geen details bekend zijn, staat gepland voor 2010.

De Fleming-familie benaderde Faulks nadat ze zijn Koude Oorlog-roman 'On Green Dolphin Street' had gelezen. Hoewel hij doorgaans maanden research pleegt voor zijn boeken, raffelde Faulks de Bond-thriller af binnen zes weken. Het ontwerp voor de cover nam twee maanden in beslag.

Faulks zegt dat hij voor tachtig procent de Fleming-stijl heeft gehandhaafd. ,,Ik heb me aan zijn hoofdstukindeling en zinsconstructies gehouden.'' Gesitueerd in 1967 laat het boek een 'meer kwetsbare' Bond zien, die tegelijkertijd galant en sexy blijft. Faulks: ,,Bond is beschadigd en raakt op leeftijd en op een of andere wijze is dit de terugkeer van hem op een laatste heldhaftige missie.''

(Bron: The Sunday Times)

Geen opmerkingen: