14 mei 2008

De eerste keer (nieuws, 2008)

VLAAMS FONDS TREKT BEURS VOOR THRILLERAUTEURS

Bij het Nederlands Fonds voor de Letteren krijgt het Genootschap voor Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) steeds nul op het rekest als er om een financiële bijdrage voor thrillerschrijvers wordt gevraagd. Aanvragen voor een beurs worden volgens het GNM steevast geweigerd omdat de Nederlandse misdaadliteratuur in de ogen van het fonds dat jaarlijks vijf miljoen euro mag uitdelen, literaire kwaliteit ontbeert.

Bij het Vlaamse Fonds voor de Letteren (VFL), dat dit jaar 1.057.500 euro aan werkbeurzen aan auteurs heeft toegekend, denken ze er anders over. Daar genieten voor het eerst maar liefst drie thrillerauteurs financiële steun. ,,Het is ook de eerste keer dat we van thrillerauteurs aanvragen kregen'', stelde VFL-directeur Carlo Van Baelen laconiek vast in dagblad De Morgen.

Het gaat om Diamanten Kogel-winnaar Patrick Conrad en zijn collega's Mieke de Loof en Bob van Laerhoven. Conrad kreeg zo'n negenduizend euro, De Loof en Van Laerhoven moeten het ieder met de helft doen.

In totaal dienden 161 auteurs een aanvraag voor een werkbeurs in. Van hen ontvangen er 118 een beurs, wat betekent dat drie op de vier aanvragen gehonoreerd werden. Onder degenen die een beurs krijgen, zijn ook negentien striptekenaars.

(Bron: De Morgen)

Geen opmerkingen: