10 mei 2008

In de schaduw (nieuws, 2008)

SCHADUWPRIJS VOOR 'TWEE TRANEN'

In het kielzog van de bekendmaking van de nominaties voor de Gouden Strop 2008 is vrijdagavond in Utrecht de Schaduwprijs 2008 uitgereikt. Schrijver Derwent Christmas kreeg de prijs van duizend euro en een kunstwerk van Dick Bruna voor zijn debuut 'Twee Tranen'.

De jury van de Schaduwprijs selecteerde uit de negentien ingezonden boeken een shortlist van vijf debuten: 'Twee tranen' (Derwent Christmas), 'Het Tulpenvirus' van Daniëlle Hermans, 'Het Kyoto Complot' van Ruben van Dijk, 'De namen van Maria' van Patricia van Mierlo en 'Het duister in de nacht' van Abraham Peper.

De Schaduwprijs voor de beste spannende debuutroman in de Nederlandse taal werd in 1997 ingesteld door het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs om aankomende schrijvers in het genre te stimuleren. De prijs is genoemd naar de legendarische hoofdpersoon 'de Schaduw' van de auteur Havank. Vorig jaar ging de Schaduwprijs naar Eva Maria Staal voor haar debuut 'Probeer het mortuarium'.

Derwent Christmas (Stadskanaal, 1972) bracht dit jaar de roman 'Twee tranen' uit. Hij is stadsdichter van Leeuwarden. Hij woont sinds 1993 in de Friese hoofdstad en richtte in 1997 het culturele tijdschrift Nieuw Podium op. Een jaar later was hij (samen met Coen Peppelenbos) de initiator van het literair tijdschrift Tzum. Gedurende deze Tzum-periode trad Derwent regelmatig op tijdens literaire evenementen in de Noordelijke provincies. Doel daarbij was altijd het literaire klimaat in Leeuwarden van jong elan te voorzien. Momenteel werkt Derwent in het onderwijs als docent Nederlands en letterkunde aan het Bornego College in Heerenveen. Zijn naam is geen pseudoniem, maar afkomstig van zijn Engelse vader.

'Twee tranen' gaat over Didier Dominique, eigenaar van een succesvol reclamebureau. Wanneer hij tot het besef komt dat zijn rijkdom hem alles heeft gegeven wat hij zich kan wensen, besluit hij dat het tijd wordt het roer om te gooien: hij gaat lesgeven aan een hogeschool. In de collegezaal komt hij in contact met Marian, een studente die een onheilspellende aantrekkingskracht op hem heeft. Hoewel hij in het zakenleven alles en iedereen naar zijn hand weet te zetten, kan Didier maar geen greep krijgen op de studente; met noodlottige gevolgen. Vanuit zijn cel op death row vertelt Didier - een week voor de executie - over de verhouding die hem alles ontnam wat hij ooit bezat en maakt hij duidelijk hoe een man als hij kan overleven in een wereld waar andere wetten gelden.

(Bron: Ezzulia.nl)

Geen opmerkingen: