21 mei 2008

Het populairst (nieuws, 2008)

THRILLERS MEEST GEKOCHT, MEEST GELEEND EN MEEST GELEZEN

Thrillers zijn het populairste genre boeken in Nederland. Misdaadromans worden het meest gekocht, het meest geleend en het meest gelezen. Dat stelt directeur Henk Kraima van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) op basis van consumentenonderzoek door Intomart GfK. Zowel klanten van de boekhandel als bibliotheekleden zeggen dat één op de vier boeken die zij lezen tot het spannende genre behoort.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de vrouwelijke thrillerauteurs de markt beheersen. De hele top vijf van best verkochte spannende boeken bestaat uit vrouwen en één man. En die man - Sean French - vormt samen met Nicci Gerrard het duo Nicci French. Hun boek 'Tot het voorbij is' was de best verkochte thriller in de periode mei 2007 - mei 2008. Op plaats 2 en 3 staat Esther Verhoef met respectievelijk 'Close-up' en 'Rendez-vous'. Dan volgen de Amerikaanse schrijfster Karin Slaughter met 'Onaantastbaar' en Simone van der Vlugt met 'Blauw water'.

Met de populariteit van de thriller is ook het aantal titels dat de uitgeverijen leveren, toegenomen. Waren er in 2004 155 thrillers in de handel, dit jaar is het aantal verkrijgbare spannende romans gegroeid tot 1338. Uitgeverij Anthos heeft het meest succes met haar thrillers. In de top 60 van het afgelopen thrillerseizoen staat zij met zeventien titels genoteerd.

Kraima maakte de cijfers bekend op de presentatie van het thrillerevenement Juni - Maand van het Spannende Boek. De komende maand staat geheel in het teken van de misdaadliteratuur en wordt 3 juni geopend met The Power of Plots in de Melkweg in Amsterdam. Hoogtepunten van deze avond zijn de bekendmaking van de Gouden Strop 2008 voor het beste Nederlandstalige spannende boek en De Literaire Rechtbank, waar befaamde juristen een hoofdpersoon uit een literair boek aanklagen. Dit keer voert strafpleiter Geert-Jan Knoops de verdediging van fotograaf Bob G. (Griffioen), verdacht van moord op het eiland Texel in de novelle 'Zomerhitte' van Jan Wolkers.

Net als bij voorgaande edities van het evenement kunnen lezers hun spannende boek omruilen voor een ander exemplaar tijdens een grote omruilactie op het Centraal Station in Utrecht op 4 juni. Karin Slaughter zal daar signeren.

Wie in juni voor meer dan 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken koopt, krijgt het geschenkboekje 'Onbegrepen' van Karin Slaughter cadeau. Het boekje verschijnt in een oplage van 740.000 exemplaren, ruim 100.000 meer dan vorig jaar. De oplage begint daarmee die van de Boekenweek te naderen: dit jaar werden er 960.000 exemplaren cadeau gedaan.

De oplage van het geschenk van de Maand van het Spannende Boek is de afgelopen jaren telkens fors gestegen:

2007: 637.000 (Saskia Noort: Afgunst)

2006: 498.000 (Ian Rankin: Schuld en boete)

2005: 485.000 (René Appel: Als broer en zus)

2000: 381.000 (David Baldacci: Nachtwerk)

1995: 323.000 (Dean Koontz: In de val)

1989: 50.000 (Tomas Ross: Mode voor Moskou)

(Bron: CPNB, Boekblad)

Geen opmerkingen: