14 mei 2008

Een enorme vlucht (nieuws, 2008)

'TWEEDE KANS DANKZIJ NOMINATIE'

Schrijver Jac. Toes is enorm verguld dat hij en zijn co-auteur Thomas Hoeps voor hun thriller 'Kunst zonder genade' zijn genomineerd voor de Gouden Strop 2008. ,,Het is volkomen onverwacht. Ik had er totaal geen rekening mee gehouden'', zegt hij in De Gelderlander.

In 1998 won Toes de Strop met het boek 'Fotofinish'. ,,Toen kwam ik als winnaar niet eens op televisie, nu krijg je als genomineerde al heel veel media-aandacht. De belangstelling voor uit Nederland afkomstige misdaadliteratuur heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen.''

Toes en de Duitser Hoeps schreven 'Kunst zonder genade' samen in opdracht van de Crossart-musea. Deze musea, waaronder het Museum voor Moderne Kunst Arnhem, wilden op deze manier op een bijzondere manier de aandacht op beeldende kunst vestigen. Het boek gaat over een seriemoordenaar die van al zijn moorden kunstwerken maakt.

'Kunst zonder genade' is in twee talen verschenen. In Duitsland heeft het goed verkocht, in Nederland viel de verkoop tegen, ondanks positieve recensies. ,,Dankzij deze nominatie krijgt het boek een tweede kans. Daar ben ik heel blij mee'', zegt Toes. Voor Thomas Hoeps is de nominatie nog specialer. ,,Hij is de eerste niet-Nederlandstalige auteur met een nominatie op zak voor een Nederlandse literatuurprijs. Dat is heel bijzonder.''

Het duo werkt inmiddels aan een tweede boek, wederom met dezelfde hoofdpersonen: de Arnhemse rechercheur Micky Spijker en de Duitse kunstrestaurateur Robert Patati. Dat boek verschijnt in mei 2009.

(Bron: De Gelderlander)

Geen opmerkingen: