11 oktober 2019

Gesignaleerd 474 (nieuws, 2019)

Anne van Doorn - De man die zijn geweten ontlastte



Bij E-Pulp Publishers is onder de titel De man die zijn geweten ontlastte de nieuwe detectiveroman van Anne van Doorn verschenen. Ook nu bijten de Leidse speurders Robbie en Lowina zich vast in een taaie klus. Welke duistere geheimen koestert een christelijke commune?


In De man die zijn geweten ontlastte draait het om de vraag wat er gebeurde met Tessa Verwold. Deze jonge vrouw liep in 1983 weg uit een christelijke commune bij Amersfoort. Ze werd nooit meer gezien. Vijfendertig jaar later onderzoeken speurders Robbie en Lowina de verdwijning. Wat gebeurde er op de Caritashoeve?

Het onderzoek van het duo richt zich op voormalige bewoners van de Caritashoeve, een woongemeenschap van het fictieve kerkgenootschap de Gehervormeerde Eenheidskerk. De bewoners kwamen veelal uit gebroken gezinnen of hadden iets op hun kerfstok. In de Caritashoeve moesten ze op hun terugkeer in de maatschappij worden voorbereid. Robbie en Lowina vragen zich af of Tessa Verwold uit eigen beweging is vertrokken. Of heeft een van de bewoners daarin de hand gehad? Heeft ze de Caritashoeve misschien nooit verlaten? Op zoek naar antwoorden reizen de Leidse speurders stad en land af.

Als decor voor zijn boek gebruikt Anne van Doorn, pseudoniem van Marco Books, het vroegere boerengehucht Hooglanderveen bij Amersfoort. Een dorp dat later is opgeslokt door de bouw van Vathorst. 'Het is een ideale locatie om een tijdverloop van vijfendertig jaar te laten zien', legt Van Doorn uit. 'Hooglanderveen is, op de oude kern na, onherroepelijk veranderd. Waar ooit landerijen lagen die de Caritashoeve omringden, zijn nu vinexwijken en drukke wegen. Tessa Verwold lijkt er voorgoed weggevaagd.'

Geen opmerkingen: