27 oktober 2019

Achter de woorden (nieuws, 2019)

Gouden Vleermuis fladdert naar Esther Verhoef In de al met een Diamaten Kogel, NS Publieksprijs, Gouden Strop en Zilveren Vingerafdruk  gevulde prijzenkast van Esther Verhoef is vandaag een nieuwe trofee neergezet. Het is de Gouden Vleermuis, de wat fragiel uitgevallen prijs waarmee het Nederlands Thrillerfestival schrijvers en hun oeuvre eert.

In het Stadstheater in Zoetermeer kreeg Esther Verhoef naast de trofee ook een stevig kartonnen bord in handen waarop het door haar gewonnen geldbedrag van vijfduizend euro stond vermeld. Het is de eerste keer dat het thrillerfestival ook een cheque verbindt aan deze prijs.


Verhoef versloeg haar medegenomineerden Corine Hartman, Jacob Vis, de Vlaamse Hilde Vandermeeren, Simone van der Vlugt en de Zuid-Afrikaan Deon Meyer. De laatste was niet komen opdagen in Zoetermeer, wat toch een voorwaarde was om de prijs te kunnen ontvangen. Er werd niet gemeld waarom de in Paarl geboren bestsellerauteur absent was.

Het was al snel duidelijk dat Verhoef, die het meenemen van de lezer 'achter de woorden' haar belangrijkste drijfveer noemde, met de vleermuistrofee aan de haal zou gaan. MAX-omroepbaas Jan Slagter die de prijs uitreikte, begon met te memoreren welke prijzen de Brabantse schrijfster al waren toebedeeld en dat zij ook al 2,5 miljoen boeken had verkocht en de thrillerkenners in de zaal keken al gauw haar kant op. Verhoef stamelde in haar dankwoord dat ze de prijs echt niet had verwacht en dat ze net zo hard de eer aan haar concurrenten had gegund.

Waarom de jury voor Verhoef had gekozen en niet voor de anderen die toch ook een respectabel oeuvre hadden opgebouwd, werd uit de speech van Slagter niet duidelijk. Wellicht komt dat maandag 28 oktober ter sprake als de schrijfster aanschuift bij het tv-programma Tijd voor Max

Geen opmerkingen: