02 oktober 2019

Vastgevroren in het ijs (nieuws, 2019)

Ook Erlendur mag op adem komen Aan sommige thrillerpersonages schijnt echt een houdbaarheidsdatum te kleven. Dat dacht Ian Rankin over rechercheur John Rebus die de zestig naderde en door zijn schepper met pensioen werd gestuurd. Om hem enkele thrillers later weer te laten opdraven overigens. En dit jaar kondigde Michael Robotham een serie thrillers aan met een nieuwe held, de jonge psycholoog Cyrus Haven. Of de briljante Joe O'Loughlin, die al jaren tobt met de ziekte van Parkinson, terugkeert, liet de Australische schrijver in het midden.

En het moment om - wellicht definitief - het veld te ruimen lijkt ook gekomen voor Erlendur Sveinsson, de moeilijk te benaderen rechercheur met een groot invoelingsvermogen. Hij mocht in veertien thrillers van Arnaldur Indriðason aan de bak. Maar in de nieuwste thriller van de IJslandse bestsellerauteur keert de politieman niet meer terug.

Op 12 november verschijnt bij uitgeverij Volt een nieuw boek van Indriðason: Smeltend ijs. Dit is het eerste deel in een nieuwe serie met in de hoofdrol inspecteur Konráð, een man op leeftijd overigens.

Op de gletsjer Langjökull wordt een lichaam gevonden, vastgevroren in het ijs. Het blijkt te gaan om een ondernemer die al dertig jaar wordt vermist. Een uitgebreid onderzoek leverde toentertijd niets op; er waren meerdere verdachten in beeld maar er kon niets bewezen worden.

De politie vraagt hulp aan de gepensioneerde politieman Konráð, die de verdwijning destijds onderzocht. De zaak heeft hem nooit losgelaten, en wanneer er een vrouw zich met nieuwe informatie bij hem meldt komt er plots weer beweging in het onderzoek.

Arnaldur Indriðason (Reykjavík, 1961) is historicus en schrijver. Hij is winnaar van de Martin Beck Award (voor de beste thriller in Noord-Europa) en de CWA Gold Dagger Award (de grootste prijs voor het spannende boek). Van zijn boeken zijn wereldwijd vijftien miljoen exemplaren verkocht.

Geen opmerkingen: