03 oktober 2019

Dertig boeken (nieuws, 2019)

Jacob Vis op jacht naar Gouden Vleermuis Jacob Vis heeft een plek bemachtigd op de shortlist voor de Gouden Vleermuis 2019. De winnaar van de Diamanten Kogel 2015 gaat de strijd aan met vijf medegenomineerden om de oeuvreprijs van het Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer in de wacht te slepen. 

Vorige maand werd de zeventien auteurs tellende longlist voor de MAX Gouden Vleermuis gepubliceerd. Dat aantal is nu teruggebracht tot zes.

Naast Vis maken de Nederlandse schrijfsters Corine Hartman, Esther Verhoef en Simone van der Vlugt en de Vlaamse Hilde Vandermeeren kans op de prijs. Ook de Zuid-Afrikaanse bestsellerauteur Deon Meyer is door de jury bestaande uit Cees van Rhienen, Heleen Janse, Coenraad de Kat en Bé Emmens op de shortlist gezet.

Aan de award hangt een geldbedrag van vijfduizend euro. De uiteindelijke winnaar zal bekend worden gemaakt tijdens het boekenprogramma van het Nederlands Thrillerfestival. Dat is op zondag 27 oktober om 14 uur. De Gouden Vleermuis zal aan de winnaar worden uitgereikt door de directeur van Omroep MAX, Jan Slagter.

De Gouden Vleermuis is een oeuvreprijs en van een oeuvre is volgens de jury pas sprake als de auteur ten minste vijf thrillers heeft gepubliceerd. Dat hebben alle genomineerden gedaan. Jacob Vis is dan niet de best verkopende auteur van het zestal, hij heeft wel het grootste oeuvre. Hij debuteerde al in 1987 met Prins Desi. Eind deze maand verschijnt zijn dertigste boek bij uitgeverij Ellessy Crime, getiteld De Borneodeal.

Geen opmerkingen: