23 februari 2018

Wordt verwacht 430 (nieuws, 2018)

De trollen slaan toe

'Zowel opwindend als angstaanjagend.' En: 'Bizar spannend.' Ziehier enkele quotes uit Zweedse media over Patriotten, het thrillerdebuut van de journalist Pascal Engman. In 2015 nam de toen 29-jarige journalist een sabbatical als reactie op het toenemend aantal bedreigingen en geweld tegen vakgenoten.Engman, verslaggever bij de krant Expressen, nam de wijk naar Chili waar hij onder meer tijd doorbracht in het kleine vissersdorpje Chañaral de Aceituno. Daar dronk hij wijn en voetbalde met een stel wegwerkers. Maar daar schreef hij ook zijn boek, waarin hij de hedendaagse politieke en sociale ontwikkelingen in Zweden en Europa schetst. Volgens zijn uitgever is Patriotten, dat op 17 april bij uitgeverij Q verschijnt, een duistere thriller over wat er kan gebeuren als mensen niet meer louter schelden en dreigen, maar ook hun woorden in daden omzetten.

Extremistische trollen op sociale media brengen offline hun woorden in de praktijk. In de Zweedse hoofdstad Stockholm worden, na talloze via internet geuite bedreigingen, drie prominente journalisten vermoord. De drie hadden zich uitgesproken vóór een multiculturele samenleving en tegen extreemrechts. De vermoedelijke dader is een nationalistisch ex-militair die vervolgens een moslim dwingt om een bomaanslag te plegen.

Als hij vindt dat het land door leugens van de corrupte media nog steeds niet doorheeft hoe groot de dreiging van de islam is, gaat hij over tot een grotere actie. Hij beraamt een aanslag op een conferentie waar alle Zweedse topjournalisten bij elkaar komen. De vraag is: staan zij allemaal aan dezelfde kant?

De vertaalrechten van Patriotten zijn inmiddels verkocht aan acht landen. In Hollywood wordt gewerkt aan een tv-serie gebaseerd op het boek. Pascal Engman werkt momenteel aan een nieuwe thrillerserie met als hoofdpersoon een vrouwelijke rechercheur in Stockholm.

Geen opmerkingen: