12 februari 2018

Waardig persoon (nieuws, 2018)

Faalangst deed Marion Pauw besluiten te stoppen met schrijven


Gouden Strop-winnaar Marion Pauw verraste in 2015 vriend en vijand met de aankondiging dat ze geen boeken meer zou schrijven. In plaats daarvan wilde ze 'de handel in' met een product voor vrouwen. Maar het was faalangst die haar parten speelde.

Marion Pauw bracht in 2005 haar eerste boek, Villa Serena uit. Met haar derde, en later verfilmde thriller Daglicht won ze de Gouden Strop. Maar na de thriller We moeten je iets vertellen maakte Pauw bekend haar typemachine aan de wilgen te hangen. 'Daglicht was echt mijn doorbraak', vertelt ze in een interview met het magazine For You. 'Sindsdien kan ik bestaan van het schrijven en dat heeft mijn leven enorm veranderd.'

Na haar achtste boek begon 'dat hele thrillerding' Pauw echter steeds meer in de weg te zitten. 'Het moeten toevoegen van thrillerelementen begon onecht te voelen. Waarom moet er altijd zo nodig iemand dood?' Ook kon ze het zich enorm aantrekken als er niet al te positieve recensies op haar boeken kwamen. 'Met je werk geef je liefde aan de wereld en je hoopt dat die liefde wordt beantwoord. Als dat niet gebeurt, doet dat pijn. (...) Het is geen handige eigenschap dat je kritiek een gat in je ziel laat branden en je complimenten bijna achteloos naast je neerlegt.' De angst en onzekerheid leidden ertoe dat Pauw besloot te stoppen met schrijven.

Een opmerking van een filmproducent bij wie ze een scenario had aangeleverd, bracht de ommekeer. Hij vond Pauws script maar niks en begon haar als persoon aan te vallen. Pauw: 'Als iemand recht in je gezicht zegt dat je niets van bakt, dan moet je er iets mee. Het bracht me tot het inzicht dat deze man geen gelijk heeft: ik weet wat ik kan en wat ik niet kan. En zelfs al zou hij gelijk hebben, dan ben ik nog steeds een waardig persoon.'

Samen met collega-auteur Susan Smit bracht ze vorig jaar het boek Hotel Hartzeer uit, een bundel vol persoonlijke ervaringen om liefdesverdriet te verwerken. Inmiddels is ze aan haar volgende boek bezig, dat naar verwachting begin 2019 in de winkel zal liggen. Dat boek wordt overigens een roman.

Bron: For You

Geen opmerkingen: