06 januari 2024

Een consortium van machthebbers (nieuws, 2024)

Tegen de achtergrond van de covidpandemie



Voor zover we kunnen nagaan, was Sluipweg het laatste boek van Sara Paretsky dat in Nederlandse vertaling uitkwam, vijftien jaar geleden. Liefhebbers van haar heldin V.I. Warshawski kunnen een rondedansje van blijdschap gaan doen, want op 23 april komt bij uitgeverij De Geus haar nieuwe avontuur, Verdwenen, van stapel. Een thriller waarin de covidpandemie op de achtergrond meespeelt.


Op weg naar huis na een surveillanceklus die de hele nacht duur­de, stopt detective V.I. Warshawski om haar honden uit te laten. Als die er plotseling vandoor gaan en Vic hen probeert bij te houden, lei­den ze haar naar een zwaargewonde tiener die zich verstopt in de rotsen langs Lake Michigan.

Het meisje komt heel even bij bewustzijn en fluistert “Nagyi?”.

V.I. probeert haar gerust te stellen en trommelt hulptroepen op. Niet lang daarna verdwijnt ze uit het ziekenhuis voordat iemand haar iden­titeit kan ontdekken. Terwijl V.I. haar probeert te vinden, ontdekt de detective een consortium van machthebbers en gangsters uit Chicago die bereid zijn de tiener te vermoorden. En nu is V.I.’s eigen leven ook in gevaar.

Verdwenen wordt verteld tegen de achtergrond van een stad die uit haar pande­mische lockdown komt en legt de duistere geheimen en corruptie in de buurten van Chicago bloot.

Sara Paretsky (1947) is een van de bekendste en meest succesvolle crimeauteurs ter wereld. Ze was werkzaam in de financiƫle wereld voor ze met schrijven begon. Ze veroorzaakte een revolutie in de thrillerwereld toen ze in 1982 haar detective V.I. Warshawski introduceerde, een heldin die zowel haar hoofd als haar vuisten gebruikt. Ze ontving vele prijzen voor haar oeuvre. Naast het schrijven werkte ze samen met Barack Obama in Thresholds, ten behoeve van de psychiatrisch zieke daklozen van haar stad, Chicago.

UPDATE 25 maart 2024: Het boek werd in januari 2024 nog voorgesteld onder de titel Overboord, maar heeft later de titel Verdwenen gekregen.  

Lees hier een interview met Sara Paretsky uit 2003.

Geen opmerkingen: