06 januari 2024

Een spiraal van geweld en wraak (nieuws, 2024)

In het vaarwater van Malcolm X en de FBI



Tweevoudig Gouden Strop-winnaar Gauke Andriesse brengt in mei via uitgeverij Volt een tweede deel uit in de serie rond de Amerikaanse rechercheur Leo Boorman, getiteld Daden van geweld. Feiten en fictie uit Baltimore, de stad van de misdaadseries The Wire en We own this city.

Als na de dood van een 16-jarige zwarte jongen, gelyncht door aanhangers van de Ku Klux Klan, de vermoedelijke daders worden vermoord, zet dat de rassentegenstellingen in het Baltimore van 1964 op scherp.

Terwijl er van alle kanten druk op hem wordt uitgeoefend moet Leo Boorman, rechercheur van de divisie Moordzaken van de Baltimore Police Department, op zoek naar de dader of daders. Dat brengt hem op het pad van de Nation of Islam en de zwarte leider Malcolm X, maar ook in het vaarwater van de FBI, die in het kader van de nationale veiligheid beide partijen in de gaten houdt.

Nadat vervolgens twee zwarte tweelingbroers op gruwelijke wijze worden vermoord dreigt de toestand nog verder te escaleren en Baltimore te ontbranden in een spiraal van geweld en wraak, gevoed door een diepe onderlinge haat die geen grenzen kent.

Gauke Andriesse (1959) woonde en werkte tien jaar als ontwikkelingseconoom in het Andesgebergte van Ecuador. Sinds 2000 werkt hij voor Cordaid. Hij reist regelmatig naar Afrika om organisaties te ondersteunen die kleine leningen verstrekken aan kleinschalige ondernemers. Andriesse heeft negen boeken geschreven, deels onder het pseudoniem Felix Weber, en hij won al tweemaal de Gouden Strop. Met het eerste deel uit de Boorman-serie, Dodelijke gelijkenis, bereikte hij vorig jaar de shortlist van de Gouden Strop.

Geen opmerkingen: