19 januari 2024

In de vakantiestemming (nieuws, 2024)


Ongelooflijk! Formulefenomeen Suzanne Vermeer schrijft geschenkboek




Tijdens de Maanden, Weken of Week van het Spannende Boek werden de afgelopen jaren geschenkboekjes aangeboden van auteurs van enig statuur. We noemen Loes den Hollander, Jo Nesbø, Deon Meyer, Simon de Waal, Marion Pauw, Charles den Tex, ga zo maar door. Maar de Stichting CPNB is van dat idee afgestapt. Het Zomerlezengeschenk, dat verschijnt tijdens wat vroeger de Maand van het Spannende Boek was, wordt dit jaar geschreven door de auteur van vakantiethrillers, de melkkoe van uitgeverij A.W. Bruna: Suzanne Vermeer.

De Stichting CPNB noemt Suzanne Vermeer een fenomeen en heeft speciaal voor haar (of hem, want de ware identiteit van de auteur is nog steeds 'een van de bestbewaarde geheimen in de Nederlandse boekwereld') gekozen om nog meer lezers te bereiken. Dus met een makkelijk te verteren en als spannend bestempeld verhaal, waarbij er weinig beroep wordt gedaan op het intellect van de lezer.

Na twee edities met een bundel van bestaande korte verhalen als cadeau aan lezers, kiest de Stichting CPNB dit jaar voor een lang verhaal als Zomerlezengeschenk. Volgens de boekpromotor is Suzanne Vermeer 'een populaire naam die er gegarandeerd voor zorgt dat nog meer lezers in de vakantiestemming komen'. De boekhandel geeft de cadeaunovelle Flamingo Beach cadeau bij aankoop van minimaal € 15 aan Nederlandstalige boeken in de periode van 20 t/m 30 juni.

Steven Maat, uitgever A.W. Bruna Uitgevers, is uiteraard verheugd over de keuze van de CPNB en laat geen superlatief onbenut: 'Als geen ander weet Suzanne Vermeer het vakantiegevoel op te roepen in haar meeslepende thrillers over gewone mensen in ongewone omstandigheden. Ik ben dan ook enorm trots dat onze auteur, ‘de koningin van de zomerthriller’, dit jaar het geschenkboek van de Zomerlezen-campagne van de CPNB mag schrijven.’

Eveline Aendekerk, directeur CPNB, verklaart de keuze voor Vermeer nader: ‘De helft van alle Nederlanders boven de 15 jaar koopt één of twee keer per jaar een boek – als cadeau voor de feestdagen en vlak voor de zomervakantie. Met het Zomerlezengeschenk willen we nog meer lezers bereiken die op zoek zijn naar (ont)spanning in de zomer. En hoe ontspan je beter dan met een goed boek? De populaire Suzanne Vermeer spreekt een hele brede en ook nieuwe doelgroep aan. We zijn dan ook blij dat deze naam meedoet met de campagne om zo nog veel meer lezers hun vakantie te laten beginnen met een boek.’

Over Flamingo Beach

Tara en haar man Amir beleven hun droomvakantie in een prachtig resort op Curaçao. Maar dan, midden in de nacht, horen ze een hard gebonk en vinden een dode vrouw net buiten hun safarihut. Als er niet veel later nog een vrouw wordt vermoord in de omgeving van het resort, neemt hun vakantie een vreselijke wending.

Achter Suzanne Vermeer ging oorspronkelijk de in 2011 overleden schrijver Paul Goeken schuil. Vermeer debuteerde in 2006 met All-inclusive, dat direct een bestseller werd. Sindsdien verschijnt er elk jaar een zomerthriller van zijn/haar hand, later kwamen daar ook winterthrillers bij zoals de deze week verschenen Sneeuwstorm. Ondertussen zijn er meer dan veertig titels verschenen, waarvan meer dan 4 miljoen exemplaren zijn verkocht. Wie nu de boeken onder de naam Suzanne Vermeer schrijft, is onbekend.

Geen opmerkingen: