21 januari 2024

Uitbarsting (nieuws, 2024)


James Patterson borduurt voort op tekst Michael Crichton




De schrijver Michael Crichton is al een jaar of zestien niet meer onder ons. Maar sinds zijn verscheiden zijn er verschillende boeken onder zijn naam verschenen. En daar komt deze zomer eentje bij: een coproductie met thrillerfabrikant James Patterson.

Voor zijn overlijden in 2008 was Michael Crichton een grote naam in de boekenwereld. Hij schreef klassiekers als Jurassic Park en State of Fear en verkocht meer dan 250 miljoen boeken wereldwijd. Zijn werk vormde de basis voor vijftien bioscoopsuccessen. Ook was hij de bedenker van de tv-serie ER.

James Patterson heeft tot dusver 425 miljoen boeken verkocht, waaronder series rond Alex Cross en de Women's Murder Club. Hij schreef boeken samen met Dolly Parton en oud-president Bill Clinton. Komende zomer prijkt zijn naam onder die van Michael Crichton op de cover van Eruption, een thriller over een vulkaan op Hawaii die tot uitbarsting komt en geheimen die de regering en het leger daar hebben verborgen. 

Michael Crichton werkte jaren aan dit project, maar kon het door zijn voortijdig overlijden niet meer voltooien. Zijn weduwe Sherri ontdekte notities en het begin van een manuscript en zocht naar de juiste auteur om het boek af te maken. Die vond zij in James Patterson. Volgens Sherri was de plot al 'briljant' uitgedacht door haar man. Ze vond zelf videofilms van hem waarop hij een vulkanoloog interviewt. 'Toen we eens op vakantie waren in Italiƫ, maakten we zelfs een uitstapje naar Pompeii dat door de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius werd verwoest, zodat hij research kon voor zijn verhaal dat gesitueerd is op Hawaii.'

Volgens Crichtons weduwe is James Patterson de uitgelezen verhalenverteller die het manuscript van haar man kan voltooien. Patterson zegt op zijn beurt dat hij Crichton een van 's werelds beste verhalenvertellers vond. 'Ik ben vereerd dat Sherri me vroeg voor dit project.'

(Bron: The Real Book Spy

Geen opmerkingen: