10 oktober 2023

Veertig jaar later (nieuws, 2023)

True crime klassieker in nieuw jasje



Volgende maand is het veertig jaar geleden dat bierbrouwer Freddy Heineken werd ontvoerd. Over deze geruchtmakende zaak schreef misdaadjournalist Peter R. de Vries een true crime boek dat uitgroeide tot een klassieker. Het boek verschijnt in een nieuw jasje.

De geïllustreerde editie van De ontvoering van Alfred Heineken van Peter R. de Vries, met niet eerder getoond materiaal, is vandaag verschenen. Voor deze editie heeft De Vries' zoon Royce een nieuw nawoord geschreven.

Het boek is een verslag van de ontvoering van bierbrouwer Alfred Heineken en zijn chauffeur door onder anderen Willem Holleeder en Cor van Hout. Het boek is al decennialang het bestverkochte misdaadboek van Nederland. Deze nieuwe editie bevat meer dan honderd foto’s.

In dit boek beschrijft Peter R. de Vries het verbijsterende verhaal van de ontvoering van bierbrouwer Alfred Heineken en diens chauffeur Ab Doderer in november 1983, verteld door het brein achter deze kidnap, hoofddader Cornelis van Hout. Bijna van minuut tot minuut onthult Van Hout hoe hij samen met zijn vier gabbers de ontvoering beraamde, uitvoerde en zodoende 35 miljoen gulden losgeld incasseerde. Nooit eerder gaven criminelen van dit kaliber zo uitvoerig inzage in hun leven en werkwijze.

Lees hier een fragment

Peter R. de Vries was Nederlands bekendste misdaadjournalist. Hij schreef honderden onthullende reportages en verscheidene boeken. Op tv presenteerde hij jarenlang een spraakmakend misdaadprogramma. Vanuit zijn journalistieke werk raakte De Vries dikwijls actief betrokken bij de slachtoffers van misdaden, en door zijn inzet zijn talloze misdrijven, soms decennia later, opgelost. In 2021 is Peter R. de Vries na een moordaanslag overleden.

Geen opmerkingen: