13 oktober 2023

De Deflo Code (nieuws, 2023)


Guy Prieels en Benny Baudewyns in de race voor Hercule Poirot-prijs




Guy Prieels en Benny Baudewyns zijn de grootste kanshebbers op de Hercule Poirot-prijs. Zij moeten het opnemen tegen vier winnaars van deze Vlaamse thrillerprijs.

Voor de goede rekenaar: de jury heeft zes auteurs genomineerd voor de Hercule Poirot-prijs. Vier ex-winnaars, Jos Pierreux, Toni Coppers, Wouter Dehairs en Bavo Dhooge krijgen gezelschap van Benny Baudewyns en Guy Prieels. Als de theorie van de in 2018 overleden schrijver Luc Deflo ook dit jaar opgaat, dat een schrijver niet meer dan één keer de thrillerprijs wint, dan maken Baudewyns en Prieels de meeste kans.

Voor het beste debuut, de Fred Braeckman Award, komen drie schrijvers in aanmerking: Sophie Delporte, Dieter Rogiers en Bjorn Van den Eynde.

De Knack Hercule Poirot-prijs is aan de 26e editie toe en is hiermee een van de langstlopende boekenprijzen in Vlaanderen. De prijs bekroont het beste Vlaamse spannende boek van het afgelopen jaar. De jury kiest de winnaar uit de Vlaamse misdaadromans die verschenen na 30 september 2022 en voor 1 oktober 2023.

De zes genomineerden op een rijtje:
Benny Baudewyns met Het Buchinsky incident (Storyland)
Toni Coppers met Onschuld (Borgerhoff en Lamberigts)
Wouter Dehairs met Brussel Blues (Lannoo)
Bavo Dhooge met Samoerai (Horizon)
Jos Pierreux met Rijke mensen sterven niet (Vrijdag)
Guy Prieels met De diva en de demon (Houtekiet)

Drie kandidaten voor debuutprijs, de Fred Braeckman Award:
Sophie Delporte met Ik kan je redden (Borgerhoff en Lamberigts)
Dieter Rogiers met Bot mes (Vrijdag)
Bjorn Van den Eynde met De Engelenmoord (Pelckmans)

Op zaterdag 28 oktober wordt op ‘Boektopia’ in Kortrijk Xpo bekendgemaakt wie de 26e Knack Hercule Poirot-prijs wint, met het daaraan verbonden bedrag van 5.000 euro en de gepersonaliseerde pen van Montblanc. Bij deze gelegenheid wordt ook de winnaar van de Knack.be publieksprijs bekendgemaakt.

Geen opmerkingen: