08 oktober 2023

Roem en cheque (nieuws, 2023)


Thrillerprijs voor Gerrit Barendrecht




Hij greep net naast de Gouden Strop, maar afgelopen weekend was het wél raak voor Gerrit Barendrecht. Met De Ripper Connectie won hij de Hermes Thriller Award. De prijs werd dit weekend voor de tweede keer uitgereikt.

Uit de longlist van 98 inzendingen uit Nederland en Vlaanderen haalden vijf genomineerden het podium. Een negenkoppige jury koos uiteindelijk voor De Ripper Connectie van Gerrit Barendrecht.

De overige genomineerden waren: Elvin Post (Breekpunt), Charles den Tex (De Repair Club), Pamela Sharon (Oktober koning) en Boris Dittrich (Het laatste woord).

Naast eeuwige roem bestond de prijs uit een cheque van 500 euro en een speciaal voor deze prijs ontworpen trofee. De prijs werd in zalencentrum Ermelo in een volgens de organisatie sfeervolle ambiance uitgereikt door schrijver, columnist, radio- en televisiepresentator Özcan Akyol.

Televisieregisseur Gerrit Barendrecht won in mei van dit jaar de Hebban Thrillerprijs, een lezersprijs. Barendrecht schreef eerder de thrillers De Parijse connectie en De Russische connectie, die zich net als De Ripper connectie afspelen in negentiende-eeuws Amsterdam.

In het winnende boek reist de lezer terug naar 1899. Inspecteur Katz en journaliste Ida de Morsain onderzoeken de moord op een prostituee. Die is hevig toegetakeld op een manier die doet denken aan Jack the Ripper. Alleen lag de vrouw in een steegje in Amsterdam en niet in Londen.

Geen opmerkingen: