11 oktober 2023

Formules (nieuws, 2023)

Bestsellerauteur Camilla Läckberg zou schrijven uitbesteden



De Zweedse bestsellerauteur Camilla wordt ervan beticht dat ze enkele boeken niet zelf schreef. Data-analyse van haar werk zou opvallende gelijkenissen vertonen met de stijl van een collega-auteur.

Een journalist van het online magazine Kvartal haalde alle boeken van Camilla Läckberg (29 miljoen verkochte boeken in 60 landen) door een softwareprogramma die de woorden in een tekst telt en er statische formules op toepast. De resultaten worden dan in een diagram gepresenteerd. Wat bleek? Zeker haar eerste boeken, de Fjällbacka-reeks met het detectivekoppel Erica Falck en Patrik Hedström, bleken stilistisch nauw verwant. Maar haar recente wraakthrillers stonden in een andere hoek van het diagram.

Kvartal vergeleek de boeken van Läckberg met die van acht andere Zweedse thrillerauteurs. Daarvoor gebruikte men een ander programma, JGAAP. Dat vond een opvallende gelijkenis tussen boeken van Läckberg, waaronder Zilveren vleugels (2020), en die van Pascal Engman. Die schrijver werkte als redacteur van Läckberg bij haar uitgeverij.

Volgens Kvartal maakte de schrijfster gebruik van een ghostwriter. Op Instagram ontkende ze dat. Ook Engman ontkent dat er sprake is van ghostwriting. 

(Bron: De Morgen)

Geen opmerkingen: