12 oktober 2023

65 weken (nieuws, 2023)


'Heintje Davids' opnieuw genomineerd voor NS Publieksprijs




Esther Verhoef kan met recht de 'Heintje Davids van de NS Publieksprijs' worden genoemd. Zoals de zangeres en grappenmaakster die constant haar comeback aankondigde, keert Verhoef ook steeds terug op de shortlist van de prijs. Dit jaar alweer voor de tiende keer, nu met haar thriller Alter ego.

Tot en met 8 november kan er gestemd worden voor de NS Publieksprijs, de grootste publieksprijs voor boeken in Nederland, via www.nspublieksprijs.nl. De zes nominaties werden gisteren na het veel belangrijkere nieuws over de gevechten tussen Hamas en Israël bekendgemaakt in actualiteitenprogramma EenVandaag op NPO 1.

De nominaties voor de NS Publieksprijs 2023 zijn:

Alter EgoEsther Verhoef (Prometheus)
De CaminoAnya Niewierra (Luitingh-Sijthoff)
Het Koninklijk HuisHerman Koch (Ambo|Anthos)
KoraalrifSuzanne Vermeer (A.W. Bruna)
Wat stilte wilArthur Japin (De Arbeiderspers)
Wij waren, ik ben. Weg uit RuinerwoldIsrael van Dorsten (Uitgeverij Pluim)

Volgens de Stichting CPNB inspireren deze zes genomineerde auteurs 'met hun boeken veel lezers en mogen ze zich met recht leesambassadeurs van 2023 noemen'. Tijdens de stemperiode schuiven zij of - in het geval van de achter Suzanne Vermeer schuilgaande echte schrijver - hun plaatsvervangende ambassadeurs aan bij Tijd voor MAX op NPO 1 om te praten over hun genomineerde werk.

Winnaar bekend op 8 november
Op woensdag 8 november sluiten de stembussen om 17.00 uur, waarna in aanwezigheid van de genomineerden in EenVandaag op NPO 1 bekend wordt gemaakt welk boek de titel ‘Boek van het Jaar 2023’ krijgt. De NS Publieksprijs bestaat, naast de eretitel Boek van het Jaar 2023, uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500 en promotie van het boek op de schermen in de treinen van NS in de week na de uitreiking.

Van de zes genomineerde titels behoort de helft tot het spannende genre. Naast Alter ego zijn dat De Camino en Koraalrif. De lijst met nominaties voor de NS Publieksprijs 2023 bevat dit jaar twee schrijvers die nog niet eerder genomineerd zijn: Israel van Dorsten en Anya Niewierra. De andere schrijvers werden allemaal eerder genomineerd. Arthur Japin won de publieksprijs in 2008, voor zijn boek De overgave en Herman Koch won de prijs in 2009 met zijn boek Het diner. Esther Verhoef, dit jaar voor de tiende keer genomineerd, won in 2011 met Déjà vu. Vermeer en Verhoef waren ook vorig jaar genomineerd voor de NS Publieksprijs, maar die werd toen niet uitgereikt wegens manipulatie met de stemmen. 

Er zit nogal verschil in het aantal weken dat de genomineerde titels in de Bestseller 60 stonden. Het Koninklijk Huis noteerde 9 weken, Koraalrif 11 weken, Alter ego 27 weken, Wij waren, ik ben, 29 weken en Wat stilte wil kwam 33 keer in de Bestseller 60. Maar Anya Niewierra steekt er ver bovenuit met 65 noteringen (and still counting...) voor De Camino. Israel van Dorsten is de enige auteur die de nummer 1-positie bereikte.  

Geen opmerkingen: