19 februari 2021

Moord en maskerade (nieuws, 2021)

Arbeiderspers brengt 'Mr. Ripley'opnieuw uit  



'De ultieme bad boy-sociopaat' is de ondertitel van De getalenteerde meneer Ripley, de misdaadroman van Patricia Highsmith die de Arbeiderspers opnieuw uitbrengt. De auteur werd honderd jaar geleden geboren en daarom verdient haar beroemde boek opnieuw wat aandacht.


Patricia Highsmith
, geboren als Mary Patricia Plangman (Fort Worth, 19 januari 1921 - Locarno, 4 februari 1995) was een Amerikaanse schrijfster die voornamelijk bekend is van een aantal psychologische thrillers.

Tom Ripley is Highsmiths bekendste personage. Tom is een jonge streber uit een gebroken gezin en probeert voet aan de grond te krijgen in Manhattan. Daar ontmoet hij een rijke industrieel die hem inhuurt om zijn zoon, Dickie Greenleaf, terug te halen uit Italiƫ, waar hij een bestaan als een luie playboy leidt.

Ripley reist naar de Italiaanse kust af en raakt volledig geobsedeerd door de onbezorgde, luxueuze levensstijl van Dickie en zijn vriendin Marge. Als de rijkeluiszoon na enige tijd genoeg heeft van zijn bezoeker, knapt er iets bij Ripley en demonstreert hij zijn talent voor moord en maskerade.

Highsmith schreef eind jaren veertig – nog voordat haar eerste succesvolle roman Strangers on a Train verschenen was, in haar dagboek 'gek te zijn op het beschrijven van wrede daden'. 'Moord fascineert me, het is vooral fysieke wreedheid die me aanspreekt. Dat is zichtbaar & dramatisch. Geestelijke wreedheid is zelfs voor mij een marteling om over na te denken. Daar heb ik zelf te veel van meegemaakt.'

De schrijfster liet Ripley in totaal vijf boeken opdraven. De getalenteerde meneer Ripley werd in 1960 verfilmd als Plein Soleil met Alain Delon in de rol van de sociopaat. In 1999 speelde Matt Damon de rol in een remake. Ripley's Game werd eveneens twee keer verfilmd. Ook Ripley Under Ground kreeg een bewerking voor het witte doek. 

(Bron: o.a. NRC)

Geen opmerkingen: