22 februari 2021

Aan het firmament (nieuws, 2021)


Marktaandeel Nederlandse thriller stijgt opnieuwGoed nieuws voor wie van het thrillerwerk uit de lage landen houdt. Nederlandse misdaadauteurs bereikten in 2020 een marktaandeel van 23 procent op de thrillermarkt. Dat blijkt uit onderzoek van KVB-SMK/GfK in opdracht van de sectie misdaadauteurs van de Auteursbond. In 2018 en 2019 bedroeg dat marktaandeel respectievelijk nog 20 en 22 procent.


Michael Berg, thrillerauteur en voorzitter van de sectie misdaadauteurs, is in zijn nopjes. ‘In Nederland verschijnen vier tot vijf keer meer buitenlandse titels dan titels van Nederlandse misdaadauteurs, dit marktaandeel is dus lang niet slecht. Ik roep de Nederlandse boekhandels dan ook op om meer ruimte op de tafels te maken voor nationale auteurs.’

Hoopgevend
Nederland telt zo’n 175 serieuze en actieve thrillerauteurs. Voor het overgrote deel worden zij uitgegeven door commerciële en literaire uitgevers. In 2020 verkochten de Nederlandse thrillerauteurs 130.000 e-books en 590.000 papieren boeken. Het marktaandeel voor e-books bedroeg 16% en voor papieren boeken 25%.

Berg: ‘Voor het tweede jaar op rij een lichte stijging is hoopgevend, maar er valt nog veel te winnen. De verkoop van de Nederlandse thriller drijft voor een belangrijk deel op een paar bekende namen (o.a. Saskia Noort, Suzanne Vermeer, Linda van Rijn en Esther Verhoef). Het zou mooi zijn als er nog andere namen aan het firmament verschijnen. Een mooie taak voor onze uitgevers.’

Thriller Top Tien
In de Thriller Top Tien die de CPNB wekelijks publiceert kwamen in 2019 10 Nederlandse auteurs met een of meer boeken in de lijst voor. In 2020 waren dat er 12. Absolute koploper was Suzanne Vermeer met maar liefst 77 vermeldingen, gevolgd door Linda van Rijn (39), Esther Verhoef (32), Saskia Noort (25) en Peter Römer (20). De andere auteurs waren: Nathalie Pagie, Kiki van Dijk, Jeroen Windmeijer, het duo Jacob Slavenburg en Jeroen Windmeijer, Marelle Boersma, Thomas Olde Heuvelt en Loes den Hollander.

Vier auteurs behaalden een top 1 positie: Suzanne Vermeer (15 weken), Saskia Noort (13 weken), Peter Römer (4 weken) en Esther Verhoef (1 week).

Geen opmerkingen: