28 februari 2020

Jaloezie (nieuws, 2020)

Pastoor laat lijk bisschop verdwijnen 


Het lijk van de bisschop van Brugge dat spoorloos is en een moordonderzoek dat leidt naar de financiële krochten van de kerk. Dat is de verhaallijn van Pontifex, de debuutroman van pastoor Pol Dehullu die hij recent in de Vlaamse kustplaats Koksijde presenteerde.


Pol Dehullu
(53) was jaren in de kustgemeente aan de slag als dorpspastoor. Een belangrijk deel van zijn roman speelt zich daar af tegen de achtergrond van de Duinenabdij.

Ook het bisdom Brugge kent zijn schandalen. Toch is het niet Dehullu's bedoeling om de kerk in West-Vlaanderen nog maar eens in opspraak te brengen door bepaalde onthullingen. Pontifex veroorzaakt geen beeldenstorm. 'Het is geen schandaalroman of afrekening maar toch is het inderdaad een sleutelroman', zei Dehullu op de site van de regionale zender WTV. 'Dat wil zeggen: het is een fictief verhaal maar met een aantal echt gebeurde feiten of dingen die men mij verteld heeft of die ik persoonlijk heb meegemaakt.'

De auteur is gepokt en gemazeld in het milieu van de kerk. De thriller speelt zich af tegen de achtergrond van de starre kerkelijke hiërarchie en de ambitie, de eerzucht en de jaloezie die achter de schermen leeft.

Over de thriller: De Heilig-Bloedprocessie in Brugge eindigt in mineur, wanneer de bisschop sterft aan een zware hartaanval. De volgende dag is zijn lijk verdwenen. Onderzoeksjournalist Eva Storms en student Wolf Garcia beginnen te praten met mensen die de overleden bisschop gekend hebben. Priester Gilles Perrier is hun gids in het kerkelijke wereldje, waarin ambitie en eerzucht, intriges en machtswellust wel erg ver lijken te staan van de evangelische waarden. De onthullingen volgen elkaar op, tot het bisdom lucht krijgt van het onderzoek en priester Perrier zwaar onder druk zet.
Hoe het instituut omgaat met zijn mensen is niet altijd even fraai, zegt de auteur. 'Er komt een gewone priester in voor die gewoon zijn werk wil doen en er wil zijn voor de mensen. En het feit dat dit tot populariteit onder de bevolking leidt, geeft blijkbaar aanleiding tot afgunst van anderen. Die proberen dan om die priester stokken in de wielen te steken. Ik ga niet ontkennen dat het boek autobiografische gegevens bevat.' Een aantal jaren geleden kampte Dehullu met gezondheidsproblemen.

Pontifex van Pol Dehullu is uitgegeven bij Aspe boeken van Pieter Aspe en Marec. De debuutthriller van de priester-schrijver is de eerste uitgave die niet van het duo Aspe en Marec zelf is.

Geen opmerkingen: