15 februari 2020

Leeg en vijandig (nieuws, 2020)

Direct onder Jo Nesbø
'Een nieuwe Noorse thrillerauteur meldt zich aan de top.' Dat schreef de Fædrelandsvennen, de regionale krant die in 1999 als eerste publiceerde over de ontluikende liefde tussen de Noorse kroonprins en zijn toekomstige vrouw Mette-Marit. En volgens het landelijke Dagbladet klopt alles aan het thrillerdebuut van psychologe Helene Flood. Of de kranten gelijk hebben kan de lezer in het Nederlandse taalgebied vanaf april zelf vaststellen wanneer De therapeut in print verschijnt.

'Het huis is leeg zonder haar man. Maar waarom heeft ze het idee dat ze niet alleen is?' Ziehier de teaser waarmee uitgeverij Cargo de lezer alvast probeert te enthousiasmeren.

De hoofdpersoon heeft hetzelfde beroep als de schrijfster. Sara is psychologe en werkt in haar praktijk vooral met getroebleerde tieners. In haar vrije tijd klust ze samen met haar man Sigurd aan het grote huis dat ze van zijn opa geërfd hebben. Het is een onmogelijk project dat veel langer duurt dan ze gehoopt hadden.

Dan verdwijnt Sigurd plots spoorloos, vlak nadat hij een lief berichtje aan Sara stuurde. Het grote, half gerenoveerde huis voelt opeens leeg en vijandig. Willekeurige dingen lijken verplaatst te zijn of te verdwijnen, en 's nachts klinken voetstappen op de lege zolder boven Sara's slaapkamer.

Wanneer ze erachter komt dat Sigurd vermoord is, verliest Sara de grip op haar eigen leven. Kan ze als psychologe haar eigen geheugen en gevoel wel vertrouwen? En is ze nog veilig?

Helene Flood (1982) is psycholoog en wetenschapper en volgde bovendien een acteursopleiding. Ze woont in Oslo met haar man en twee zoons. De therapeut is haar debuutthriller, die al voor verschijnen aan meer dan 20 landen werd verkocht en de absolute hit was op de London Book Fair. In Noorwegen stond De therapeut al in de eerste week van verschijnen op nummer 2 in de bestsellerlijsten, direct onder haar landgenoot Jo Nesbø.

Geen opmerkingen: