04 februari 2020

Anwärter (nieuws, 2020)

Jac. Toes genomineerd voor Glauser-Preis Goed nieuws uit Duitsland. Gouden Strop-winnaar Jac. Toes is met zijn Duitse co-auteur Thomas Hoeps genomineerd voor de Glauser 2020. Dat is de Duitse tegenhanger van de Gouden Strop. Of hun politieke thriller Die Cannabis-Connection in de prijzen valt, hoort het duo in april. 

Voor het winnen van de Glauser-Preis is de animo groot onder de schrijvers. Alleen al voor de sectie misdaadroman, die waarin Toes en co. zijn genomineerd, werden 326 boeken ingezonden. De jury bestaat uit vijf auteurs. De winnaar krijgt vijfduizend euro en een fraaie sculptuur. Het bijzondere is dat het prijzengeld voor alle categorieën wordt opgehoest door de leden van Das Syndikat, het Duitse genootschap van misdaadauteurs. Kom daar mee eens om in Nederland.

Op zaterdag 18 april wordt de winnaar bekendgemaakt op het officiële gala van de 34ste Criminale, de jaarlijkse bijeenkomst van het Syndikat, die vijf dagen duurt. Tijdens die avond wordt ook de prijs voor de beste jeugdkrimi, het beste spannende verhaal en het beste krimidebuut uitgereikt. Ook wordt dan de jaarlijkse Ehrenglauser (de Duitstalige Meesterprijs) vergeven, dit jaar aan Nina George, die onlangs in Nederland uitkwam met De Boekenapotheek aan de Seine.

Het duo Toes-Hoeps, dat het tegen vier concurrenten moet opnemen, is al aangenaam verrast met een juryrapport over hun boek. Vertaald uit het Duits volgt hier een citaat: 'In een spiraal van ambitie, macht en geweld zet het Duits-Nederlandse auteursduo gelaagde personages tegen elkaar op. In verfijnde taal en tegen een zorgvuldig onderzochte achtergrond vertellen ze een thematisch actueel verhaal dat in de traditie van een Griekse tragedie nooit goed kan aflopen. Als de politiek altijd zo spannend was, zou voortaan iedereen gaan stemmen. Als de politiek altijd zo wreed was, zouden er geen politici meer overblijven.'

Die Cannabis-Connection is (nog) niet in Nederland verschenen. Kathrin Scheel, de literair agente van de Nederlands-Duitse kanshebbers (Anwärter in het Duits), is er druk doende mee om dat te bewerkstelligen.

De man naar wie de prijs is vernoemd was een soort aartsvader van de Duitstalige krimi, net zoals Joop van den Broek, maar dan een tikkeltje avontuurlijker figuur. Friedrich Glauser (4 februari 1896, Wenen - 8 december 1938, Nervi) was een Duitstalige Zwitserse schrijver. Hij was het grootste deel van zijn leven morfine- en opiumverslaafd. In zijn eerste roman Gourrama, geschreven tussen 1928 en 1930, behandelde hij zijn eigen ervaringen bij het Franse vreemdelingenlegioen. De avond voor zijn trouwdag kreeg hij een beroerte, veroorzaakt door een herseninfarct, en stierf twee dagen later. De literaire nalatenschap van Friedrich Glauser is gearchiveerd in het Zwitserse Literair Archief in Bern. Sinds 1987 is de jaarlijkse Glauserprijs een van de bekendste Duitstalige misdaadschrijversprijzen.

Geen opmerkingen: