13 maart 2019

Een beeldschone Poolse (nieuws, 2019)

Bosnië-veteraan schrijft thriller over Derde Rijk



Nog maar pas veertig jaar en Aslak Nore heeft al een heel leven achter de rug. Gediend in het leger, het nieuws verslagen in Afghanistan en prijswinnend auteur met vijf boeken op zijn naam. Uitgeverij HarperCollins Holland publiceert op 9 april zijn spionageroman Wolfsangel


Het verhaal van Wolfsangel: Gedesillusioneerd keert de Noorse soldaat Henry Storm terug van het Oostfront. Daar vocht hij aan de zijde van de Duitsers.

Hij wil aan zijn omgeving laten zien dat hij het nationaal-socialisme achter zich heeft gelaten en heeft zijn zinnen gezet op wraak nemen op de nazi's. Daarom gaat hij als spion voor de geallieerden terug naar Duitsland en probeert te achterhalen of de geheime raketbasis in Peenemünde die een superwapen moet huisvesten, echt bestaat.

Werner Sorge is officier voor de Duitse geheime dienst, en heeft als opdracht Storm uit te schakelen. Daarbij zet Sorge zijn eigen geheime wapen in: een beeldschone Poolse vrouw die gerekruteerd is als Duitse agent. Lukt het Storm zijn buitgemaakte kennis het Derde Rijk uit te smokkelen, of slaagt Sorge erin hem in de Wolfsangel te vangen?

Voordat Aslak Nore (1978) de pen ter hand nam, diende hij in het Noorse leger. Zo maakte hij deel uit van de NAVO-troepen in Bosnië. Hij was vervolgens werkzaam als journalist voor de Noorse militaire missie in Afghanistan en de Amerikaanse troepen in Irak.

In 2007 debuteerde hij met God is Noors, een non-fictieboek over Noorse soldaten. Twee jaar later publiceerde hij een non-fictieboek over multicultureel Noorwegen, waarin hij analyseerde dat zijn land extremer wordt 'in goed en kwaad'. In 2012 en 2013 volgden twee spionageromans die zich afspeelden in de jaren 90. Voor Ulevellen (oftewel Wolfsangel) uit 2017 ontving hij de Rivertonprijs. Momenteel woont hij met zijn vrouw en kinderen in de Provence waar hij aan zijn nieuwe boek werkt.

Geen opmerkingen: