30 maart 2019

Wordt verwacht 461 (nieuws, 2019)

Beerput vol leugens rond Binnenhof    




Wat dagelijks fietsen van en naar werk je al niet kan opleveren. Naast dat het goed is voor lijf en leden wordt ook het creatieve brein gestimuleerd. Dat gaat in ieder geval op voor Esther Teunissen, die komende maand debuteert met een historische thriller.

Bij uitgeverij Prometheus verschijnt op maandag 22 april de thriller Duimkruid van Esther Teunissen. In nog geen driehonderd pagina's schotelt zij de lezer volgens haar uitgeverij 'een oer-Hollandse historische thriller' voor die speelt rond het Binnenhof, 'waar ook in de zestiende eeuw dingen gebeurden die het daglicht niet konden velen'.

Het is 1525. Den Haag, om precies te zijn in en om het Binnenhof, is het centrum van macht en recht. Er wordt een moord gepleegd. Er is een vijftienjarige verdachte en een moeder die overtuigd is van de onschuld van haar zoon.

In een wanhopige poging om haar kind van de doodstraf in kokende olie te redden, stuit zij op een beerput vol leugens, geheimen, valsemunters en politieke belangen. De hogere en de lagere kringen, raadszalen, martelkamers en louche herbergen zijn de plaatsen van handeling van deze thriller. Duimkruid gaat over de strijd om rechtvaardigheid in een wereld vol religieuze onrust, waarin een eerlijke procesgang niet voor zich spreekt, maar manipulatie en chantage des te meer.

Esther Teunissen (1967) werkt als bestuursadviseur voor verschillende burgemeesters.'Den Haag is geen gewone stad en zal het ook nooit worden', schrijft zij op haar website Haags Gebeuren. 'Den Haag is een stad waar de minister-president op de fiets passeert en de koning op straat loopt. Op weg naar mijn werk fiets ik langs de Gevangenpoort, het Binnenhof en ministeries. Soms neem ik de route via de ambassades, internationale organisaties en het Vredespaleis. De pers, de politiek en de wereldbevolking volgen de stad op de voet.

Alles draagt bij aan de status van wereldstad en tegelijkertijd is elke buurt een op zichzelf staand dorp. Een stad in delen opgedeeld. Hagenaars en Hagenezen, zand en veen. Elke wijk en elke straat vol van herinneringen, ontmoetingen, verdriet en geluk.

Een stad die dagelijks de voorpagina haalt, maar waarvan maar weinig mensen de geschiedenis kennen. Den Haag zit boordevol verhalen over vroeger en nu. Daarom schrijf ik over Den Haag. Over wat mij opvalt, raakt en verwondert.'

Geen opmerkingen: