13 maart 2019

Thriller Magazine (2019)

Een mager zesje voor misdaadglossy(Door Peter Kuijt)

Vijf jaar na de verschijning van het zevende en laatste Crimezone Magazine (hoewel op de laatste pagina na een achtste deel werd beloofd), zette de redactie van boekencommunity Hebban.nl de schouders onder de publicatie van een nieuwe glossy over het spannende boek. 'Een eenmalige uitgave', stelt de redactie. Dat is jammer. 

Het tijdschrift, samengesteld door Hebban-hoofdredacteur Sander Verheijen en thrillerkenner en -schrijver Soraya Vink, telt inclusief kaft 154 pagina's. Daarvan zijn er zesentwintig ingeruimd voor advertenties, waaronder drie pagina's voor de Hebban-app en een oproep om deel te nemen aan de Reading Challenge.

Er zijn interviews met Esther Verhoef, het trio Simon de Waal-Lex Passchier-Peter Römer, YA-auteur Margje Woodrow en drie 'veelbelovende' debutanten. Vier auteurs leveren columns dan wel verhalen aan, er zijn dossiers over M.J. Arlidge en The Godfather van Mario Puzo en recensies.

Het blad ziet er gelikt uit. De vormgeving is om door een ringetje te halen. Enige bedenkingen kun je plaatsen bij de foto van Daan Schuurmans (uit Ik weet wie je bent, matige serie overigens) op de cover. Het magazine gaat in de eerste plaats toch om (thriller)schrijvers, niet om acteurs.

Na lezing komen we echter niet veel verder dan een mager zesje als rapportcijfer. De reden? Het ontbreken van verrassende en prikkelende verhalen. Toen het interview met Esther Verhoef werd aangekondigd, dachten we 'toch niet weer een interview met haar'. Dit verhaal stelde uiteindelijk toch niet teleur, met name kwam dat door de uitgebreide antwoorden van de schrijfster. Een kleine ramp was het verhaal over Thomas Olde Heuvelt. Het stuk ontsteeg nauwelijks het niveau van een opstel van een middelbare scholier. De verslaggeefster van dienst schrijft bijvoorbeeld: 'Ik zoek een plekje met zo min mogelijk modder om te parkeren. Stel je voor dat je hier vast komt te zitten in de blubber...'

Dat er op de redactie van Hebban mensen werken die verzot zijn op lijstjes, is goed aan dit tijdschrift te zien: spannende televisieseries, seriepersonages, de tien mooiste thrillers, de favoriete SF-topvijf van Charles den Tex, een bingewatchoverzicht, de 7 boeken die je moet lezen na de Netflix-serie 13 Reasons Why, de lijst met lijstjes lijkt onuitputtelijk.

In plaats daarvan hadden we liever nóg een extra 'aanstootgevende' column gelezen of een beschouwing over hoe het nu echt met de Nederlandse thriller is gesteld: is er sprake van 'vertrutting' of niet? Ronduit verspilde moeite (en pagina's) vinden we het Dossier Seriepersonages. Een en ander staat (of stond) al uitgebreid op de Hebban-site, waarom dat nog eens herhalen?

Kortom, we hopen dat er nog een Thriller Magazine in het vat zit. Mooie gelegenheid voor de redactie om zich te revancheren.

Thriller Magazine was online te bestellen voor € 7,95 en is zolang de voorraad strekt af te halen bij een Libris-boekhandel. 

Geen opmerkingen: