07 maart 2019

Compromitterende pose (nieuws, 2019)

Varg Veum en de vluchtelingencrisis



Uitgeverij Marmer liet de Nederlandse lezer vorig jaar opnieuw kennis maken met Gunnar Staalesen, een oude meester van de misdaadliteratuur uit Noorwegen. Volgens de uitgever volgden vele positieve reacties. Op 24 april volgt een nieuw deel uit Staalesens serie over de privédetective Varg Veum, Laat de kinderen tot mij komen. De held raakt betrokken bij een actueel thema: de vluchtelingencrisis.

Op een ochtend wordt Varg Veum van zijn bed gelicht en gearresteerd. Op zijn computer zijn sporen van kinderporno aangetroffen. Op het beeldmateriaal is Veum zelf in een compromitterende pose te zien. De politie verdenkt Veum ervan onderdeel te zijn van een pedofielennetwerk.

In zijn isoleercel graaft Veum in zijn geheugen naar wie er verantwoordelijk kan zijn voor de beelden op zijn computer. Voor de politie staat zijn schuld echter vast en hij wordt in staat van beschuldiging gesteld. Veum ziet nog maar één optie: ontsnappen uit het politiebureau. Achtervolgd door zowel de politie als een onbekende vijand probeert hij er op eigen houtje achter te komen wie de ware schuldige is. Veum ontdekt dat politiek noch politie zich echt bekommeren om het lot van kindvluchtelingen.

Gunnar Staalesen (1947) heeft tientallen boeken op zijn naam staan, hij publiceerde zijn eerste al in 1969. Hij is vooral bekend geworden door zijn thrillers met privédetective Varg Veum, die in 24 landen zijn uitgegeven. Van Varg Veum is ook een televisieserie gemaakt die in Nederland en Vlaanderen op televisie is uitgezonden.

Voor zijn thrillers won Staalesen tweemaal de Rivertonprijs voor de beste Noorse misdaadroman. Gunnar Staalesen woont evenals Varg Veum in Bergen. Omdat deze stad zo'n belangrijke rol speelt in de reeks, heeft de stad het oeuvre van Staalesen geëerd door in 2008 een standbeeld van Varg Veum te laten oprichten bij de Strandkaien 2, het adres waar de detective zijn bureau heeft.

Geen opmerkingen: