29 oktober 2014

Vleermuis (nieuws, 2014)

TERUG VAN WEGGEWEEST: ELVIN POST


In februari 2013 zou hij zijn nieuwste thriller 'Dame Blanche' publiceren, beloofde zijn uitgeverij. Maar daarna bleef het stil rond Elvin Post. Zo stil dat gevreesd werd dat hij zijn tekstverwerker in de open haard had gegooid. Maar nu komt uitgeverij Anthos met het verlossende bericht dat Posts nieuwste er nu toch staat aan te komen. IJs en weder dienende ligt het boek op 8 januari 2015 in de winkel.

Toen Charles den Tex vorig najaar werd bekroond met De Gouden Vleermuis, dacht zijn collega Tomas Ross: 'Kon ik maar zo goed schrijven als Charles'. Met die gedachte hoeft hij niet meer rond te lopen, want zondag 26 oktober kreeg Ross ook deze oeuvreprijs uitgereikt op het Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer.

Thrillerauteur Esther Verhoef en haar Australische collega, scenarioschrijver Terry Hayes, zijn de winnaars van de twaalfde editie van de Beste Thriller van het Jaar-verkiezing. Verhoef won met haar thriller 'De kraamhulp' de Hebban Crimezone Award in de categorie Nederlandstalig en Hayes werd met zijn debuut 'Ik ben Pelgrim' bekroond met de Hebban Crimezone Award Buitenland. Deze Hebban Awards, de enige publieksprijzen in het thrillergenre, zijn zondag uitgereikt tijdens het Nederlands Thrillerfestival in het Stadstheater in Zoetermeer.

De Britse schrijver R.J. Ellory maakt zich zorgen om het boek en de lezer. ''Lezen wordt steeds meer een zaak voor ouderen. En de ene na de andere generatie vindt het lezen van boeken niet meer noodzakelijk.'' Dat schrijft hij op zijn eigen website.

Plaats Delict wordt in 2015 herhaald. Het evenement dat dit jaar voor het eerst tijdens de Maand van het Spannende Boek plaatsvond, verliep hier en daar wat stroef. Maar er waren volgens het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs genoeg succesvolle bijeenkomsten georganiseerd, dat een herhaling gerechtvaardigd is.

Voormalig politica Laetitia Griffith is de voorzitter van de jury van De Gouden Strop 2015. Daarnaast keren twee leden terug die dit jaar ook al in de jury zaten, zo laat de Stichting CPNB weten. De vijfkoppige jury heeft de eerste bijeenkomst al achter de rug.

De Amerikaanse thrillerauteur John Grisham vindt dat 'echte pedoseksuelen' achter slot en grendel horen. Maar justitie in de Verenigde Staten slaat volgens hem de verkeerde weg in door strenge gevangenisstraffen op te leggen aan mensen die onbetamelijke beelden van kinderen hebben bekeken. Dat zei hij in een interview met The Daily Telegraph. Op zijn website nuanceerde hij later zijn opmerkingen.


De Britse misdaadauteur Ruth Rendell heeft toegegeven dat zij niet schrijft over moorden op kinderen en geweld tegen dieren. Zij vreest namelijk dat zij zieke geesten daarmee op idee├źn brengt. Haar collega Val McDermid vindt dat onzin. ''Dat soort mensen leest geen thrillers.''

De Vlaamse misdaadauteur Pieter Aspe is twintig jaar geleden met schrijven begonnen als therapie tegen een midlifecrisis. Dat zegt hij in een interview met de Krant van West-Vlaanderen. Voor de promotie van 'Zonder voorschrift', zijn 35ste misdaadroman,  schakelde hij voetbaltrainer Michel Preud'homme in.

Geen opmerkingen: