10 oktober 2014

Geldkistje (nieuws, 2014)

FORTUIN VOOR FAN VAN AGATHA CHRISTIE

Een fan van Agatha Christie zal de Britse Queen of Crime kocht jaren geleden op een veiling een geldkistje afkomstig uit het vakantiehuis van de schrijfster. Deze week bleek de inhoud zo'n vijftigduizend pond waard (zo'n 60.000 euro). De erfstukken werden op een veiling in Londen afgehamerd. De sieraden in het kistje waren aanvankelijk begroot op zo'n tienduizend pond.

Dat er een vierde deel aan de Millenniumserie van Stieg Larsson wordt toegevoegd, is geen nieuws. Wat wel nieuw is, is dat in in januari 2015 de titel wordt vrijgegeven. Het door David Lagercrantz geschreven boek zal op 14 augustus 2015 op de markt komen, precies tien jaar nadat het eerste deel, 'Mannen die vrouwen haten', werd gepubliceerd. De Zweedse journalist en bestsellerauteur David Lagercrantz, schrijver van 'Ik Zlatan', heeft in opdracht van de erven van Stieg Larsson het vierde deel geschreven. Zijn boek komt uit bij uitgeverij Norstedts, die ook de eerste drie delen op de markt heeft gebracht. De Nederlandse editie verschijnt dezelfde dag bij uitgeverij A.W. Bruna.

Een seriemoordenaar in de Verenigde Staten werkt mee aan een boek over de tien moorden die hij heeft gepleegd. Met de opbrengsten wil hij de nabestaanden van de slachtoffers financieel ondersteunen. ,,Ik kan hun dierbaren niet meer terugbrengen. Mijn daden zijn te duister om te begrijpen. Het boek en een eventuele film zijn de enige mogelijkheden waarmee ik de nabestaanden kan helpen'', schrijft Dennis L. Rader in een brief die hij vanuit de gevangenis in El Dorado, Kansas, heeft verstuurd. Rader noemde zich tijdens zijn moordpartijen 'B.T.K', dat staat voor 'bind, torture, kill' (bind vast, martel en dood).

Ian Rankin heeft een gevaarlijk beroep. Dat vindt althans een assurantiemaatschappij die de Schotse thrillerauteur een autoverzekering weigerde vanwege zijn professie. De misdaadauteur, bekend van zijn reeks thrillers met de norse inspecteur John Rebus, liet via Twitter weten dat hij zich door de afwijzing 'plotseling geprikkeld en gevaarlijk' voelde. De mededeling van Ian Rankin leidde tot een stroom reacties van mensen die in soortgelijke 'gevaarlijke' beroepen werken.


Een niet gepubliceerd verhaal door Ian Fleming, de schepper van James Bond, vormt de basis voor een nieuwe spionageroman van Anthony Horowitz, waarin geheim agent 007 het opneemt tegen de Russen. En tussendoor doet onze held ook nog aan een Formule 1-race mee. Ian Fleming (1908-1964) schreef het verhaal 'Murder on Wheels' in de jaren vijftig als script voor een aflevering van een televisieserie over James Bond. Die serie werd niet gemaakt, omdat de films er voor in de plaats kwamen.

Tomas Ross en Corine Hartman worden een setje: het schrijversduo Ross & Hartman. De twee schrijven samen aan een thriller met de voorlopige titel 'Doodskopvlinder'. Het boek zal in de zomer van 2015 verschijnen in de fondslijn Tomas Ross Crime, een imprint van uitgeverij Cargo. De twee corresponderen al langere tijd over het schrijven van thrillers en kennen elkaar uit het vak. ,,Wat begon als uitproberen en het heen en weer sturen van ideeën, leidde al snel tot de ontwikkeling van enkele fascinerende personages en een zinderende plot'', aldus Ross.

Geen opmerkingen: