10 november 2008

In de open haard (nieuws, 2008)

DE BEROERDSTE THRILLER VAN 2008

Het einde van het crisisjaar 2008 nadert. Traditiegetrouw worden er weer talloze 'best of'-lijstjes samengesteld. Hier en daar zie je ook al de eerste aanzetten voor de verkiezing van de beste thriller van het jaar.

De Spanningsblog gooit het over een andere boeg en is op zoek naar de beroerdste misdaadroman van 2008. Het uitverkoren boek zal de door een collega-recensent bedachte titel De Hij-Doet-Het-Goed-In-De-Open-Haard-Thriller van 2008 krijgen.

De verkiezing van de beroerdste thriller is losjes gebaseerd op de Gouden Doerian, de prijs voor de slechtste literaire roman, die helaas een kort leven was beschoren. De bedenkers van de prijs wilden met de Gouden Doerian de aandacht vestigen op het beleid van Nederlandse uitgeverijen, die volgens hen te veel boeken op de markt brengen, waardoor de vereiste aandacht voor het begeleiden van auteurs en het redigeren van hun werk tekort zou schieten.
De Spanningsblog wil met De Hij-Doet-Het-Goed-In-De-Open-Haard-Thriller van 2008 aangeven dat er ook (te) veel kaf onder het thrillerkoren is.

Het zou van al te veel arrogantie getuigen als de redactie van De Spanningsblog zich als enige bevoegd zou voelen deze eretitel toe te kennen. De redactie roept dan ook de hulp in van de bezoekers van deze site. Hieronder staan ruim dertig titels van thrillers, die op de toonaangevende boekensites als Crimezone, Ezzulia en Misdaadromans.nl en deze blog niet meer dan maximaal twee sterren kregen. Welke van deze thrillers is volgens u de slechtste en waarom? Of is er volgens u een nog slechtere misdaadroman op de markt gekomen, die echter niet in deze lijst staat? U kunt uw keuze doorgeven via een mailtje aan de redactie (klik daarvoor op het blauwgedrukte woord redactie in de rechterkolom). Eind december zal de balans worden opgemaakt.

De lijst met kandidaten:

Lori Andrews - De stille moordenaar
Piero Degli Antoni - De nacht van de waarheid
Baantjer - De Cock en moord in de hondsdagen
Benny Baudewyns - De Antarctica Theorie
Krijn de Best - Waaigat
Christian De Coninck - Het Octopuscomplex
Patricia Cornwell - Dodenrol
Patricia Cornwell - Het front
Nicolas d'Estienne d'Orves - Kinderen van het kwaad
David Gibbins - Apostel
Joost Heyink - Proefverlof
Sietse van der Hoek - De man van Trinidad
Dean Koontz - De donkerste nacht
Donna Leon - Droommeisje
Val McDermid - De wrede hand
Elisabeth Mollema - Vergelding
Charlie Newton - Calumet City
Eva Noorlander - In dubio
James Patterson - Je bent gewaarschuwd
Jos Pierreux - La Réserve en de Vloek van het Zesde Gebod
Lennart Ramberg - Het experiment
Tomas Ross - De marionet
Guy Segers - De collectie
Karin Slaughter - Versplinterd
Ake Smedberg - Bloed van mijn bloed
Franck Thilliez - Schaduw van de beul
Martin Walker - Bruno, chef de police
Minette Walters - Schaduwzijde
Inger Wolf - Zwarte nazomer

Geen opmerkingen: