24 november 2008

Wordt verwacht 69 (nieuws, 2008)

DE VLIEGENDE HOLLANDER BIEDT NIETS HOLLANDS

De eerste aanbiedingsfolder van de nieuwe uitgeverij De Vliegende Hollander is een feit. Uitgever Rienk Tychon (1967) brengt komend voorjaar onder auspiciën van zijn nieuwe vlaggenschip een achttal boeken op de markt. Maar daar zit geen enkele titel van een Nederlandstalige auteur bij.

Tychon was tot eind vorig jaar werkzaam bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Zijn grootste succes vierde hij daar met Dan Brown. Hij twijfelde over de acquisitie van 'Angels & Demons', ('Het Bernini Mysterie') dat hij moeilijk vertaalbaar en eigenlijk te duur vond, maar hij ging uiteindelijk toch overstag. Tot grote vreugde van Tychon en niet in het minst van de uitgeverij werd het een enorme bestseller, evenals Browns 'De Da Vinci Code'. Tychon verklaarde eerder in Boekblad ervoor te zullen waken om 'simpele whodunnits' uit te geven. ,,Spannende boeken waar je ook wat van opsteekt: je leert iets meer over een bepaald vak, een cultuur enzovoort.''

De nieuwe prospectus biedt inderdaad een aantal interessante titels. Zoals 'Little Brother' van Cory Doctorow (foto), dat wordt aangeprezen als 'een waardige opvolger van Orwell's 1984', balanceert op de grens van sciencefiction en thriller en in april 2009 verschijnt. Schreven eerder al Charles den Tex ('CEL') en Ton Theunis ('De kluizenaar') over computersystemen, cameratoezicht en de risico's van gewaande veiligheid, Doctorow gooit er nog eens een schepje bovenop. Zijn hoofdpersoon Marcus, alias w1n5ton, is slim, snel en 'wired' met het netwerk. Het kost hem bijvoorbeeld geen moeite de bewakingssystemen van zijn middelbare school te omzeilen. Zijn wereld wordt echter op zijn kop gezet als hij en zijn vrienden te maken krijgen met de naschokken van een grote terreuraanslag. Ze zijn op het verkeerde moment op de verkeerde plek en worden gearresteerd, opgesloten en meedogenloos ondervraagd door Homeland Security.
Wanneer hij eindelijk vrijkomt, ontdekt Marcus dat zijn stad een politiestaat is geworden, waar elke burger wordt behandeld als een potentiële terrorist. Niemand gelofot wat hem zijn vrienden is overkomen en dus heeft hij maar één uitweg: zelf Homeland Security aanpakken.

De Canadese schrijver Cory Doctorow (1971) is co-editor van de populaire blog 'Boing Boing'.

REPUTATIE

'Moordmuziek' is de tweede thriller van de Britse schrijfster Dreda Say Mitchell. Het boek, dat in april 2009 verschijnt, wordt geafficheerd als 'een intelligente thriller over muziek, politiek en geweld'.

De thriller gaat over popartiest Lord Tribulation. Hij staat op het punt een platencontract te tekenen bij het grootste Britse r&b-label, maar net op dat moment sticht een jonge fan van hem brand waardoor twee kinderen ernstig gewond raken. De artiest wordt verantwoordelijk gehouden vanwege zijn opruiende muziek. Aan de andere kant van de stad wordt Tribulations vader dood aangetroffen, in een buurt waar hij sinds de rellen van '76 weigerde te komen.

Samen met een journaliste onderzoekt Tribulation de mysterieuze dood van zijn vader en komt tegelijkertijd meer te weten over de zwarte cultuur en geschiedenis. Tijdens het onderzoek moet hij er alles aan doen om zijn reputatie en carrière te redden.

Dreda Say Mitchell werd in 1965 geboren in Oost-Londen. Haar ouders waren immigranten uit Grenada. Zij studeerde Afrikaanse geschiedenis aan de Universiteit van Londen, werd onderwijzeres en later presentatrice van radioprogramma's. Ook schrijft ze voor The Guardian en The Independent. Haar debuut 'Running Hot' won de CWA John Creasey Memorial Dagger.

Geen opmerkingen: