27 november 2008

Vijftien kilo zwaarder (nieuws, 2008)

BOEK JACOB VIS LEIDT TOT NIEUWE RECONSTRUCTIE IN MOORDZAAK

Het boek 'Het rijk van de bok' van Jacob Vis over de gewelddadige dood van Pim Overzier heeft voor een tweede reconstructie gezorgd in deze moordzaak. Henk H. (63), die een straf van twintig jaar uitzit voor de moord, moet in december onder toeziend oog van justitie het gevecht aangaan met een aanzienlijk zwaardere en sterkere man. In Sportcentrum Papendal bij Arnhem zal worden gekeken of H. in staat geacht kan worden om een tegenstander, die twintig centimeter langer is en vijftien kilo zwaarder, uit te schakelen. Dat meldt het dagblad De Stentor.

Om de reconstructie is verzocht door advocaat Geert-Jan Knoops, die een herzieningsverzoek voorbereidt in de zaak-Overzier. De raadsman heeft twijfels over het bewijs op basis waarvan Henk H. zes jaar geleden is veroordeeld. Hij meent dat de tengere H. nooit een veel zwaardere man kan hebben overmeesterd en gewurgd.
In Papendal zullen ook politiemensen de moordscène naspelen. De bevindingen worden toegevoegd aan het herzieningsverzoek dat Knoops later dit jaar zal indienen bij de Hoge Raad.

In januari werd al een reconstructie uitgevoerd in het Reve-Abbertbos, waar het levenloze lichaam van Overzier in maart 2002 is gevonden. Toen werd gekeken of H. zijn slachtoffer zonder hulp wel negentig meter van de auto naar een graf in het bos had kunnen dragen, zoals justitie beweerde. Bij de proef lukte dat zelfs een getrainde politieman niet. Volgens prof. Backx, hoogleraar sportfysiologie en een expert bij de test, kan H. nooit hebben uitgevoerd waarvan hij werd beticht.

Het is uniek dat het Openbaar Ministerie heeft toegestemd in deze tweede test. De zaak werd aan het rollen gebracht door de schrijver Jacob Vis. In zijn boek 'Het rijk van de bok' uit 2007 stelde hij vast dat het politiedossier op onderdelen niet klopte en dat er weinig deugde van het onderzoek.

Vrijdag 5 december besteedt de actualiteitenrubriek Netwerk aandacht aan de zaak-Overzier. Schrijver Jacob Vis zal daarin aan het woord komen. (Ned. 2, 20.25 uur)

(Bron: De Stentor)

Geen opmerkingen: