05 november 2008

Na een moedig gevecht (nieuws, 2008)

'JURASSIC PARK'-AUTEUR MICHAEL CRICHTON OVERLEDEN

De Amerikaanse schrijver Michael Crichton is dinsdag in Los Angeles op 66-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn management in een verklaring laten weten, meldde CNN woensdag. ,,Hij overleed plotseling, na een moedig gevecht tegen kanker'', aldus de verklaring.

Crichton is vooral bekend door zijn boek 'Jurassic Park', dat in 1993 werd verfilmd door Steven Spielberg. Ook schreef en produceerde hij de bekende Amerikaanse televisieserie 'ER', waarvoor hij een Emmy Award ontving. Naast Jurassic Park schreef hij ook 'Congo', 'Rising Sun' ('De Nippon-connectie'), 'Disclosure' ('Onthulling'), 'The Andromeda Strain' ('De Andromeda Crisis') en 'The Lost World' ('De verloren wereld'). Ook regisseerde hij diverse films waaronder 'Westworld', 'Coma' en de verfilming van zijn eigen boek 'De grote treinroof'.

Michael (John) Crichton werd op 23 oktober 1942 geboren in Chicago. Hij volgde een studie antropologie aan Harvard University en studeerde summa cum laude af. In het collegejaar 1964-1965 was hij als gastdocent verbonden aan het Engelse Cambridge University. Na zijn terugkeer in de Verenigde Staten begon Crichton aan een studie medicijnen. In 1969 voltooide hij zijn opleiding aan Harvard Medical School.

Reeds tijdens zijn studententijd probeerde hij geld te verdienen met het schrijven van boeken. Zijn boeken werden onder het pseudoniem John Lange (hij was meer dan twee meter lang) of Jeffery Hudson gepubliceerd. Onder de naam Michael Douglas schreef hij samen met zijn broer het boek 'Dealing' (1970).

Het eerste boek dat Crichton onder zijn eigen naam uitbracht, 'De Andromeda crisis', werd meteen in 1969 een bestseller. Sindsdien is Michael Crichton uitgegroeid tot een van de best verdienende auteurs ter wereld. Volgens het Amerikaanse blad Forbes bedroeg zijn jaarinkomen in 1998 zo'n slordige 65 miljoen dollar. In totaal verkocht Crichton zo'n 150 miljoen boeken. Ze waren 'een bron van inspiratie voor studenten van alle leeftijden' en een uitdaging voor tal van wetenschappers, aldus zijn familie in een verklaring.

Zijn werk kenmerkt zich door een grote belangstelling voor de prehistorie. Ook was hij gefascineerd door technologie en de mogelijkheid dat die zou ontsporen. Crichton werd alom geprezen om zijn vermogen om de tijdgeest feilloos aan te voelen.
Bovendien verrichtte hij zijn research altijd zeer grondig. Hij legde in zijn boeken een gedetailleerde kennis aan de dag op uiteenlopende gebieden als primatologie, neurologie, bionomie, internationale economie, vikingen, de Middeleeuwen en moderne communicatietechnologie. Hij was een expert op het gebied van computers. Reeds in 1983 schreef hij Electronic Life, een van de eerste handboeken op het gebied van informatietechnologie. Ook ontwierp hij zelf een computerspel, Amazon. Crichton gaf ook vele lezingen. Zo sprak hij ooit het Amerikaanse Congres toe over de gevaren van wetenschap en politiek.

De laatste jaren profileerde Crichton zich ook als een groot scepticus in de discussie over de opwarming van de aarde. Zo was hij er allerminst van overtuigd dat de mens verantwoordelijk is voor (een belangrijk deel van) het broeikaseffect. In zijn boek uit 2004, 'State of Fear', pakte hij klimaatverandering en verschillende theoriën daarover aan wat hem op veel kritiek van wetenschappers kwam te staan.

Crichton trouwde vijf keer en had een dochter, Taylor Anne.

Directeur Hanca Leppink van Luitingh Sijthoff, de Nederlandse uitgever van Crichton, heeft hem enkele malen ontmoet. Ze is verrast door zijn plotselinge overlijden. ,,Niemand wist dat hij ziek was'', zegt Leppink in Boekblad. ,,Ik las net nog in mijn aantekeningen uit Frankfurt dat het manuscript van zijn nieuwe roman in mei zou komen. Waar die over gaat weet niemand, dat was altijd zo.''

Crichton behoorde bij Luitingh tot de bestsellerauteurs. ,,Maar hij was geen Ludlum, King of Dan Brown'', zegt Leppink. ,,Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat hij telkens met iets nieuws en anders kwam. Het was een zeer veelzijdige, briljante man, en een duizendpoot.''

Geen opmerkingen: