20 november 2008

Wordt verwacht 68 (nieuws, 2008)

GLAS EN MARMER

Er staat 'roman' op de cover, maar in de aanbiedingsfolder spreekt uitgeverij Prometheus toch mooi van een 'literaire thriller'. Het gaat om 'Stenen', het romandebuut van Mariëtta Nollen (1966), historicus, scenarioschrijver en copywriter. In de zomer van 2007 schreef ze 'Anna's zomer', een dagelijks feuilleton in DAG.

'Stenen', dat in januari 2009 verschijnt, is het verhaal van Melchior van Batenburg, een succesvolle Brabantse projectontwikkelaar en selfmade man. Hij heeft alles wat een man zich kan wensen, maar hij wil meer. Gedreven door blinde ambitie bouwt hij een kolossale toren van marmer en glas aan de Zuidas in Amsterdam. Een project dat eigenlijk te groot is voor een relatief kleine ontwikkelaar uit de provincie.

In zijn overmoed neemt Melchior de verkeerde beslissingen en raakt hij vervreemd van de mensen die hij vertrouwde. Vanaf het begin is zijn naderende ondergang voelbaar. Worden deze problemen veroorzaakt door de mensen die 'hem kapot willen maken' of is hij slachtoffer van zijn eigen paranoïde achterdochtigheid?

VERPLETTEREND

Liefhebbers van het werk van de Italiaanse auteur Gianrico Carofiglio (1961) zullen zich vergenoegd in de handen wrijven: de derde thriller van deze antimaffiamagistraat zal komend voorjaar in Nederlandse vertaling verschijnen. Het boek is getiteld 'Gerede twijfel' en ligt vanaf april 2009 in de winkels.

Ook in deze misdaadroman speelt Guido Guerrieri, de advocaat die nog worstelt met zijn kinderangsten en een zwak heeft voor supermarkten, de hoofdrol. Hij staat een man bij die is veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf wegens drugshandel. Maar de man zegt onschuldig te zijn. Het bewijs tegen hem is echter verpletterend en aanvankelijk heeft de man zelfs bekend. Maar er gaan geruchten dat zijn eerste advocaat hem in de val heeft gelokt. Er ontstaat een gecompliceerde situatie waarbij Guerrieri in alle opzichten betrokken raakt.

Andere nieuwe titels:

Andrea Camilleri - 'De vleugels van de sfinx' (april 2009)

Geen opmerkingen: