05 november 2008

Havank Ross - Caribisch complot (2008)

Havanker dan Havank
(Door Mieske van Eck)

Havank is een legende. Niet zozeer door de wurgende spanning van zijn misdaadboeken als wel door breedsprakige taal. Zijn held Charles C.M. Carlier, beter bekend als de Schaduw, is eerder een babbelzieke levensgenieter dan een staalharde speurder. Een tikje ondeugend, tamelijk ijdel, tegendraads en niet van zijn stuk te krijgen. Zelfs met de dood onder ogen blijft hij grappen en grollen. Hij kan het zich veroorloven, want de kenners weten dat de Schaduw minstens negen levens heeft.

Hans van der Kallen (1904-1964) debuteerde in 1935 met Het mysterie van St. Eustache. Collega-schrijver Anton van Duinkerken bedacht zijn pseudoniem. Havank schreef dertig romans over de Schaduw en zijn uitdijende vriendenclub. Ze zijn leuk om te lezen door de typische sfeer van voor en net na de oorlog. Leuk, maar gedateerd en zonder enige diepgang. Er zijn er enkele miljoenen van verkocht.

Na Havanks dood zette de Friese schrijver Pieter Terpstra de reeks nog even voort. Maar nu heeft niemand minder dan Tomas Ross de oude Havank opgepoetst. Met al weer een nieuwe vriendin en zo'n beetje alle oude vrienden van vroeger. Ross verstaat zijn vak en is soms zelfs Havanker dan Havank. Het duizelt je als lezer van de vele namen en ontwikkelingen en verhalen. Ross haalde de oude speurder helemaal naar onze tijd, compleet met zijn voorliefde voor goed eten, dito wijn en vrouwelijk schoon. Carlier zou nu ongeveer 117 jaar geweest moeten zijn. Maar zo tel je niet bij helden. Die blijven eeuwig jong en plegen zich in ieder geval zelden te houden aan een logisch tijdsverloop.

Ross rustte de 117-jarige uit met een mobiele telefoon, maar ook zijn vertrouwde speeltjes om misdadig tuig mee te verschalken. Dit keer neemt de Schaduw het op tegen de Nederlandse onderwereld. De ontvoering van een biermagnaat, moorden in het criminele circuit, geld, chantage en drugs op de Antillen en zelfs een afgesneden vingerkootje komen voorbij. Een aardige knipoog naar pakweg twintig jaar Nederlandse misdaadgeschiedenis. Vermakelijk dat hiervoor de Schaduw uit zijn kist wordt getrokken, maar Ross is toch beter te genieten zonder de babbelzucht van Charles C.M. Carlier.

Havank Ross - Caribisch complot. Uitgeverij A.W. Bruna, 227 pag.

Bron: Brabants Dagblad

Geen opmerkingen: