26 november 2008

Wordt verwacht 70 (nieuws, 2008)

ONSTERFELIJKE KROKODIL

Aanbevolen voor onder anderen vermisten, zionisten, pacifisten en humoristen. Dat stelt althans uitgeverij Ailantus over het in augustus 2009 verschijnende 'Krokodil van de aanslagen' van Assaf Gavron. Als de voortekenenen niet bedriegen gaat het om een spannende roman, politiek incorrect, provocerend, met humor en ironie.

'Krokodil van de aanslagen' draait om Etan Enoch 'Krokodil', een succesvolle yup werkzaam bij een hightech firma in Tel Aviv. Hij gaat met minibusjes naar zijn werk, omdat die nog nooit doelwit van aanslagen zijn geweest. Op een morgen stapt een verdacht uitziende jongen in. Etan maakt hij niet bang, de man naast hem wel. Ter geruststelling belooft Etan de vriendin van de man op te zoeken, mocht het fout gaan. Hij stapt uit en bij de volgende halte explodeert het busje. 'Krokodil' houdt woord; bij de speurtocht naar de vriendin van de man, overleeft hij nóg een aanslag en wordt de held van de media. Dan ontmoet hij de Palestijn Fahmi.

Fahmi komt uit een Palestijnse familie die veel heeft meegemaakt. Zijn broer heeft hem van alles geleerd: hoe je een bom bouwt en een doel kiest. En dat wraak op mensen die je alles ontnemen gerechtvaardigd is. Dan leert hij 'Krokodil' kennen, die inmiddels al drie aanslagen heeft overleefd. Dat irriteert hem mateloos. Alleen: Fahmi overdenkt dit allemaal terwijl hij in coma in een ziekenhuis ligt en buiten demonstranten eisen dat hij als terrorist niet wordt verpleegd. En Etan overleeft inmiddels een vierde aanslag...

Schrijver Assaf Gavron (1968) groeide op in Jeruzalem en studeerde in Londen en Vancouver. Met drie romans, een verhalenbundel en een boekverfilming in de maak is hij een bestsellerauteur in Israël. Hij is zanger en liedjesschrijver voor de Israëlische cultband The Mouth and Foot. Hij maakte deel uit van het schrijfteam voor het computerspel 'Peacemaker', dat het conflict in het Midden-Oosten simuleert.

Geen opmerkingen: