08 februari 2008

Even afstempelen (nieuws, 2008)

JAMES PATTERSON MEEST UITGELEEND

De Amerikaanse bestsellerauteur James Patterson heeft de Britse kinderboekenschrijfster Jacqueline Wilson verslagen in de strijd om de meest uitgeleende auteur in het Verenigd Koninkrijk. De bibliotheken daar stempelden anderhalf miljoen exemplaren van zijn thrillers af in de periode tussen juli 2006 en juni 2007, zo meldt The Guardian.

Patterson is de derde meest uitgeleende auteur ooit. Wilson nam in 2004 de scepter over van haar landgenote, romanschrijfster Catherine Cookson, die sinds de eerste publicatie in 1982 de ranglijst aanvoerde.

Naast Patterson en Wilson scoorden ook kinderboekenschrijfster Daisy Meadows en romanschrijvers Josephine Cox en Nora Roberts meer dan één miljoen uitleningen.

Het meest afgestempelde boek in de Britse bibliotheken is 'At Risk' ('Het risico') van Patricia Cornwell. In de lijst van totaal aantal uitleningen komt de Amerikaanse schrijfster echter niet verder dan de 21e plaats met haar oeuvre. J.K. Rowling, die 'slechts' zeven boeken op haar naam heeft staan, staat op nummer 107, ondanks het feit dat 'Harry Potter ann the Half Blood Prince' het meest uitgeleende kinderboek is.

De top tien van meest uitgeleende auteurs:

1. James Patterson (volwassenen)
2. Jacqueline Wilson (jeugd)
3. Daisy Meadows (jeugd)
4. Josephine Cox (volwassenen)
5. Nora Roberts (volwassenen)
6. Danielle Steel (volwassenen)
7. Ian Rankin (volwassenen)
8. Mick Inkpen (jeugd)
9. Janet & Allan Ahlberg (jeugd)
10. Francesca Simon (jeugd)

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: