14 februari 2008

Hoogst merkwaardig (nieuws, 2008)

NIEUWE HAVANK KOMT VAN ROSS

Thrillerauteur Tomas Ross voegt een nieuw deel aan de roemrijke Havank-serie toe. Ter gelegenheid van het 140-jarig bestaan van uitgeverij A.W. Bruna verschijnt komend najaar een door Ross geschreven 'Havank'.

Het is boek nummer 55 in de reeks misdaadromans, die in 1935 werd gestart door Hendrikus Frederikus (Hans) van der Kallen (1904-1964), beter bekend onder zijn pseudoniem Havank. De door Bruna uitgegeven boeken van Havank hebben meestal Charles C.M. Carlier alias De Schaduw als hoofdpersoon. Naar de romanfiguur werd in 1997 een prijs voor thrillerdebutanten vernoemd, de Schaduwprijs. Havank schreef dertig boeken.

In december 1964, een half jaar na Van der Kallens dood, werd nummer 31, 'Menuet te Middernacht', uitgebracht waarvan het manuscript was voltooid door journalist Pieter Terpstra aan wie Havank het verhaal had verteld.

Terpstra voltooide daarna nog twee in Havanks nalatenschap gevonden incomplete manuscripten: 'De Erven Mateor' en 'Mysterie op Mallorca', die in respectievelijk 1965 en 1966 verschenen. Hierna vervolgde hij de reeks onder de naam Havank+Terpstra met nog 21 andere romans waarvan de laatste in 1985 uitkwam.

Havank was zeer belezen in de Nederlandse, Engelse, Franse en Duitse literatuur, waarvan de invloeden door zijn hele werk heen zichtbaar blijven. Maar hij citeerde in zijn boeken regelmatig uit de Bijbel.

Tomas Ross heeft de eerste zin al op papier, laat hij desgevraagd weten. Hij speelt voor de opening leentjebuur bij een gevleugelde Havank-uitdrukking, want de eerste zin luidt: 'Merkwaardig', zei de Schaduw, 'hoogst merkwaardig.' Het enige dat hij nog over het boek wil loslaten is dat het voor een deel op Sint-Maarten zal spelen. ,,Bovendien wil ik daarin dolgraag de raadselachtige dood van Bram Zeegers, de ex-advocaat en getuige tegen Holleeder, oplossen.'' Volgens Ross is het ook de bedoeling om met Bruna te onderzoeken of er een nieuwe reeks Havank-boeken kan komen. Ross: ,,Anders dan Havank het destijds aanpakte, want dat kan natuurlijk nu niet meer.''

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hé... oud nieuws zeg. Stond 24 uur eerder al op Ezzulia :))

Peter Kuijt zei

Maar niet zo hard als hier. Én met een reactie van Tomas Ross zelf.... Ha!

Anoniem zei

Hahahaha....
Baas boven baas :)