18 februari 2008

Schrijver op straat (nieuws, 2008)

IAN RANKIN LAAT OVER ZICH LOPEN

Misdaadauteur Ian Rankin krijgt zijn eigen stoeptegel in de Schotse hoofdstad Edinburgh. De steen, afkomstig uit het Schotse graafschap Caithness, is gegraveerd met Rankins handafdrukken ter ere van de Edinburgh Award die hem vorig jaar is toegekend. De steen zal worden onthuld op de binnenplaats van het stadhuis.

Rankin, auteur van de beroemde Rebus-reeks, liet weten dat hij verguld was met het gebaar van het stadsbestuur. ,,Het is terecht dat de raadsleden voor de verandering nu eens over mij heen mogen lopen.''

,,Het is opwindend'', vervolgde hij, ,,om de eerste winnaar van de Edinburgh Award te zijn en om mijn handafdrukken vereeuwigd te zien bij het stadhuis.''

Burgemeester George Grubb van Edinburgh zei dat de prijs moet worden gezien als een eerbetoon aan een van de beroemdste en meest geliefde auteurs van Edinburgh. Met de prijs wil de stad de persoon eren die een opmerkelijke prestatie heeft geleverd ten behoeve van de Schotse hoofdstad.

Genomineerden voor de prijs moeten aan een aantal criteria voldoen: ze moeten zijn geboren in Edinburgh of er in ieder geval de afgelopen twaalf maanden hebben gewoond. Hun werk, of dat in de wetenschap, de kunsten, techniek, onderwijs, ondernemerschap of liefdadigheid ligt, moet een positieve uitstraling hebben op de stad.

Ian Rankin werd in 1960 geboren in de Schotse plaats Fife. Sinds jaren woont hij met zijn gezin in Edinburgh. Rankin ontving in 2002 de Order of the British Empire. Hij heeft zo'n twintig misdaadromans op zijn naam staan met inspecteur John Rebus in de hoofdrol.

(Bron: BBC)

Geen opmerkingen: