01 februari 2008

Jonathan & Faye Kellerman - Misdadigers (2008)

Lichte doch smakelijke misdaadkost
(Door Mieske van Eck)

Sinds de successen van het echtpaar Nicci French zijn de duoschrijvers niet meer weg te denken uit de misdaadliteratuur. Ook schrijvers die al een omvangrijk eigen oeuvre hebben afgeleverd, wagen zich eraan. Zoals Jonathan en Faye Kellerman die in 2005 hun eerste gezamenlijke roman Dubbele doodslag afleverden. Nu ligt nummer twee in de boekwinkel, waarin opnieuw twee korte verhalen zijn opgenomen onder de gezamenlijke titel Misdadigers.

In Muzikale erfenis (141 pagina's) gaan de politiemannen Lamar van Gundy en Baker Southerby in Nashville op zoek naar de moordenaar van een ooit succesvolle popmuzikant. Deze Jack Jeffries, die in zijn nadagen kampte met vliegangst en een slechte gezondheid, blijkt in zijn wilde tijd zijn zaad overvloedig uitgestrooid te hebben zonder ooit een vaste relatie aan te gaan. Baker en Van Gundy, zelf grote muziekliefhebbers, stuiten al snel op een rijke weduwe die ooit ook iets met de zanger had. Dat leidt tot een eerder sfeervol dan spannend verhaal met wel weer een aardige ontknoping.

Het andere verhaal De moraal (176 pagina's) speelt in de politiek. Een wereld waarin leugens de norm zijn en de waarheid zich moeilijk laat vinden. Davida Grayson is staatsafgevaardigde van Berkeley en openlijk lesbisch. Bovendien is ze een felle voorvechtster van stamcelonderzoek. Geen zaken om zich bij alle kiezers even geliefd te maken. Ze is voor niets en niemand bang, wat niet verhindert dat ze op een dag dood wordt gevonden, geveld door een schot hagel.

De rechercheurs Will Barnes en Amanda Isis stuiten al snel op zaken die Davida tijdens haar leven liever verborgen hield. Ook hier bieden de schrijvers een sfeervolle schets van het leven in Berkeley, maar de karakters blijven wat vlak of komen niet verder dan karikaturen. Aardig is in beide verhalen de verweving van het persoonlijk leven van de rechercheurs met het misdaadverhaal. Het levert smakelijke, zij het wat lichte, kost op.

Jonathan & Faye Kellerman - Misdadigers. Vertaling Harmien Robroch. Uitgeverij Sijthoff, 288 pag.

Bron: Brabants Dagblad

Geen opmerkingen: