13 februari 2008

Damage control (nieuws, 2008)

FOUTJE IN NIEUWE VAN DER VLUGT

De nieuwe thriller van Simone van der Vlugt, 'Blauw water' verschijnt komende maandag in de niet geringe oplage van 100.000 exemplaren. De auteur heeft dinsdag 12 februari op website Ezzulia.nl onthuld dat de flaptekst een fout bevat.

Van der Vlugts vorige boek 'Het laatste offer', dat vorig jaar rond deze tijd verscheen, kwam nog uit in een oplage van 50.000 exemplaren. ,,In de wetenschap wat er in maart, april en mei van dat boek is verkocht, durfden we het nu wel aan om in één keer 100.000 exemplaren te drukken'', zegt Marc Zwartjes, commercieel manager bij Ambo|Anthos, in Boekblad. Van 'Het laatste offer' zijn nu 150.000 exemplaren verkocht. In totaal zijn er van Van der Vlugts drie gepubliceerde thrillers een half miljoen exemplaren verkocht.

'Blauw water' gaat over een ontsnapte tbs'er die een alleenstaande moeder en haar kind gijzelt. Het boek is wederom een psychologische thriller, maar bevat meer actie en actualiteit dan haar vorige boeken. Toen het boek al gedrukt was, ontdekte Van der Vlugt een foutje: het dochtertje in het verhaal zou volgens de flaptekst zes jaar oud zijn, terwijl ze in het boek vijf is. Van der Vlugt heeft de leeftijd op een gegeven moment tijdens het schrijven veranderd, maar die wijziging is niet meegenomen op de achterkant van het boek.

Op de site Ezzulia.nl schrijft Van der Vlugt in een column over de ontdekking van de fout: 'Paniek bij de uitgeverij! (...) Het boek is al gedrukt, de omslag ook. De hele eerste druk van 100.000 exemplaren door de papiervernietiger halen? Ik wil geen boek met een fout erop, ook geen kleintje. Dan gaan al die lezers me mailen om me op die fout te wijzen en krijg ik dat tijdens lezingen tot in het oneindige te horen.' Maar Van der Vlugt kon het niet over haar hart verkrijgen zo veel bomen nodeloos te laten neerhalen.

,,Het is natuurlijk erg vervelend dat zoiets gebeurt'', aldus Marijn de Jong, pr-medewerker van Ambo|Anthos, in Boekblad. ,,Maar de omslagen waren al gedrukt en in goed overleg met Simone hebben we besloten niet al die boeken terug te halen. Dat is zonde.''

(Bron: Boekblad)

Geen opmerkingen: