21 februari 2008

Fins onderonsje (nieuws, 2008)

UITGEVER VERNIETIGT BOEK NA PLAGIAAT

Plagiaat, het gaat zelfs aan Nokia-staat Finland niet voorbij. Daar staat nu misdaadschrijfster Maija Porma (foto) in het brandende punt van de belangstelling nadat ze is betrapt op het 'lenen' van passages uit andermans boek. Volgens de krant Helsingin Sanomat zijn zeker zes passages in Porma's thriller 'Pohjalainen pankkiryöstö' ('Nordic Bank Robbery') afkomstig uit 'Pelistä pois' ('Out Of The Game') van collega-schrijfster Outi Pakkanen.

Pakkanens boek verscheen in 2001. Drie jaar later kwam Porma's boek uit. De zaak kwam aan het licht na een tip van een lezer.

Porma ontkent plagiaat te hebben gepleegd. ,,Ik heb Outi Pakkanens boeken niet gelezen'', aldus de schrijfster. Ze kon niet verklaren waarom dezelfde passages als die in Pakkanens boek ook in haar thriller voorkwamen. Ze benadrukt dat ze het boek zelf heeft geschreven en dat ze zich geen gebeurtenissen van vijf jaar geleden herinnert.

Porma heeft in totaal zeven boeken geschreven. De thriller in kwestie was haar vierde. Haar boek was uitgegeven door Pilot-kustannus. De directeur van de uitgeverij, Timo Määttä, heeft inmiddels de letterdieverij bevestigd na de twee boeken te hebben vergeleken.

Määttä betreurt het incident en heeft aangekondigd dat Porma's boek uit de winkels wordt gehaald en dat de exemplaren worden vernietigd. Hij gaf tevens aan de zaak met Porma te zullen bespreken.

Schrijfster Outi Pakkanen zegt 'gechoqueerd' te zijn. ,,Ik ben verbluft.'' Ze was niet van het bestaan van Porma's boek op de hoogte.

(Bron: Helsingin Sanomat)

Geen opmerkingen: