01 februari 2008

De carrousel draait (nieuws, 2008)

WEINIG SCHRIJVERS HONKVAST

De transfermarkt voor voetballers zit inmiddels op slot, maar die voor schrijvers blijft altijd open. Zo verkast Peter de Zwaan dit voorjaar naar De Bezige Bij/Cargo, waar 'De Charlsville Jackpot', zijn derde Jeff Meeks-thriller, zal verschijnen. Cargo is na Het Spectrum, Meulenhoff en De Geus de vierde uitgeverij van De Zwaan.

Uit een kleine inventarisatie onder enkele tientallen Nederlandse misdaadauteurs die meerdere boeken op hun naam hebben staan, blijkt dat weinig schrijvers honkvast zijn: ze zijn op de vingers van twee handen te tellen. Opvallend is dat uitgeverij Anthos haar - niet de minste - auteurs binnenboord weet te houden: Elvin Post, Saskia Noort, Simone van der Vlugt, Lieneke Dijkzeul. Goede contracten, goede marketing? Wie zal het zeggen.

Hetzelfde geldt voor De Arbeiderspers: Tineke Beishuizen, Martine Kamphuis, Tupla Mourits. En bij Karakter verschijnt in mei al de vierde thriller van Loes den Hollander.

Regelmatige overstappers zijn: René Appel (Bert Bakker, Prometheus, Anthos), Jac. Toes (De Boekerij, L.J. Veen, De Geus), Esther Verhoef (Karakter, Rotschild&Bach, Anthos) én Tomas Ross: hij hopte van Van Holkema & Warendorf, via Het Spectrum en De Fontein naar De Bezige Bij/Cargo. Simon de Waal ging in het kielzog van zijn uitgever Oscar van Gelderen naar Vassallucci, Rothschild&Bach en Lebowski. En wie denkt dat Appie Baantjer al zijn hele leven lang bij De Fontein zit, heeft het mis. Eerder werden zijn boeken uitgegeven door Wereldbibliotheek, De Arbeiderspers en De Geïllustreerde Pers.

Veel vaderlandse misdaadschrijvers zijn inmiddels bij hun tweede uitgevershuis terechtgekomen: Marelle Boersma, Paul Goeken, Aad van den Heuvel, Gerhard Hormann, Roel Janssen, Hilbert Kuik, Chris Rippen, Ed Sanders, Charles den Tex, Felix Thijssen en Jacob Vis.

Kortom, de carrousel blijft draaien.

Geen opmerkingen: