23 februari 2008

Robin Moore (1925-2008)

SCHRIJVER VAN 'THE FRENCH CONNECTION'

De Amerikaanse schrijver Robin Moore, auteur van boeken als 'The Green Berets' en 'The French Connection' is de afgelopen week na een lang ziekbed overleden. Hij is 82 jaar geworden. Moore overleed dinsdagavond 21 februari 2008 in een ziekenhuis in het zuidwesten van de staat Kentucky.

Moore was ook de auteur die Xaviera Hollander hielp bij het schrijven van haar bestseller 'The Happy Hooker'. In 1983 won hij een Gouden Framboos voor het slechtste scenario, voor de oorlogsfilm 'Inchon'.

Hij werd op 31 oktober 1925 als Robert Lowell Moore Jr. geboren in Boston, Massachusetts. Dankzij zijn connecties met Harvard-studiegenoot Robert F. Kennedy kreeg Moore toegang tot de Special Forces om te schrijven over deze elite-eenheid van het Amerikaanse leger. Generaal William P. Yarborough drong er bij hem op aan om een speciale 'Q Training' te volgen om beter te begrijpen waarom de Special Forces zo speciaal waren.

Hij trainde luchtlandingstechnieken en andere speciale militaire vaardigheden en vergezelde de Special Forces vervolgens naar Vietnam. Zijn ervaringen beschreef hij in 'The Green Berets' uit 1965. Het boek werd een internationale bestseller. Moore schreef ook de tekst voor het liedje 'The Ballad of The Green Berets' dat een grote hit werd in 1966.

In 1969 verscheen van Moores hand het non-fictieboek 'The French Connection: A True Account of Cops, Narcotics, and International Conspiracy', over een onderzoek van twee New Yorkse rechercheurs naar een drugslijn tussen de Verenigde Staten en Frankrijk. Het boek werd de basis voor de filmhit 'The French Connection', die in 1971 vijf Oscars in de wacht sleepte.

In de jaren zeventig en tachtig bracht Moore veel tijd door in landen als Iran, Dubai, Rhodesië en Rusland, hetgeen onder meer resulteerde in de boeken 'The Moscow Connection' en 'Crippled Eagles'. In 2001 reisde hij naar Oezbekistan om onderzoek te doen naar de strijd van de geallieerden tegen de taliban en Al Qaida. Die research had zijn weerslag in het boek 'The Hunt for Bin Laden', waarin een van de hoofdrollen is weggelegd voor premiejager en oud-Green Beret Jack Idema. In september 2004 verdween deze voor tien jaar in een Afghaanse gevangenis, omdat hij er in Kabul privé een huis van bewaring op nahield, waar het aan de voeten ophangen van Afghanen tot de standaard-ondervragingstechnieken behoorde. Volgens Idema handelde hij in opdracht van het Pentagon, dat dit ontkende.

Geen opmerkingen: