13 augustus 2007

Liv - Wraaklust (2007)

Al wat rest is wraaklust
(Door Peter Kuijt)

Achter het pseudoniem Liv gaat een consultant, trainer en marketingcommunicatiemanager schuil. Ze woont in Amsterdam, is een dertiger, getrouwd, 'no kids'. Volgens haar cv houdt ze van 'fast cars' en 'fine dining', muurtjes slopen en mooie schoenen. Ze laat zich 'glamourous' portretteren door Patricia Steur. Liv is zogezegd een vrouw van de wereld.

En Liv heeft nu ook een boek geschreven. Wraaklust heet haar debuut dat door de uitgeverij als 'literaire thriller' aan de voornamelijk vrouwelijke lezer wordt gepresenteerd.

Wraaklust wordt verteld door Sascha de Ruiter, een journaliste van het tijdschrift B&G. Het magazine heette ooit Bloei en Groei, maar sinds de 'herpositionering' van het blad op de moderne vrouw volstaan voortaan de B en de G. Om het blad op te stoten in de slipstream van Elle, Cosmo en Linda. worden er verhalen van Sascha verwacht die meer 'juicy' en 'on the edge' zijn. Een weekblad, aldus bladmanager 'EJ', met roddels over 'the girl next door'.

Sascha heeft wel een idee. De journaliste, die nooit de deur uitgaat zonder haar mobiel met Charlie's Angels-ringtone en lipgloss, zet zich aan een serie artikelen over haar vroegere klasgenoten en wat er van hen is terechtgekomen. Via de site schoolbank.nl spoort ze een aantal leerlingen op die destijds ook op die vervloekte middelbare school in het dorp in het Groene Hart hebben gezeten. Ze schrijft een aantal verhalen over hen – weinig afgewogen, want het moet vooral 'op de rand' zijn. De stukjes worden haar niet in dank afgenomen: B&G wordt van alle kanten aangeklaagd. Bovendien gebeuren er enkele mysterieuze ongelukken.

De artikelen die Sascha schrijft staan ook in Wraaklust afgedrukt. Het is van een soort huppelkutproza dat geen enkele serieuze hoofdredacteur in zijn tijdschrift zou willen hebben. Maar ook buiten die artikelen is het niet veel soeps in Wraaklust. Liv verzint al te voorspelbare karakters: naast de geile bladmanager, haar vroegere klasgenoten als de pukkelige nerd, de mooie jongen van de klas, de altijd feestvierende domkop, de Oosterse schone en het onvermijdelijke tutje. De plot is allesbehalve verrassend. En de stijl van Liv is 'juicy' en 'on the edge' en daar is dan ook alles mee gezegd.

Wraaklust is verre van 'literair' en bepaald geen 'thriller' van heb ik jou daar. De lezer die op basis van deze twee grootheden het boek ter hand neemt, zal zich bekocht voelen. Al wat dan rest, is wraaklust.

Liv – Wraaklust. Uitgeverij A.W. Bruna, 205 pag.

Geen opmerkingen: