09 augustus 2007

Wordt verwacht 15 (nieuws, 2007)

MANNEN IN PARIJS, EN PRAAG, EN BERLIJN

Zijn bibliografie telde vier romans toen de Amerikaanse journalist en columnist Alan Furst (Esquire, International Herald Tribune) begon met het schrijven van historische spionagethrillers. De eerste verscheen in 1988 en was getiteld 'Night Soldiers'. Daarna volgden er nog acht waarvan de laatste, 'The Foreign Correspondent' vorig jaar bij Random House verscheen. Deze komt nu in een Nederlandse vertaling in februari 2008 bij uitgeverij Van Holkema & Warendorf uit.

'Onze man in Parijs' speelt zich af in 1938 in de Franse hoofdstad. Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog ontvluchtten honderden Italiaanse intellectuelen, advocaten, journalisten en wetenschappers hun vaderland. Ondanks het moeilijke emigrantenbestaan vormden zij vanuit Parijs het kloppende hart van het Italiaanse verzet tegen het fascistische bewind van Benito Mussolini. Gewapend met hun typemachines streden ze voor hun vrijheid vanuit elegante hotelbars in Parijs en Praag tot in de ruige gebergten van Spanje en de achterafsteegjes van Berlijn.

Vanuit de ondergrondse pers publiceerden zij 512 edities van Liberazione, de verzetskrant waarmee ze de onderdrukte Italiaanse bevolking voorzagen van ongecensureerd nieuws. 'Onze man in Parijs' vertelt hun verhaal.

GETUIGENIS

'Onschuld' (verschijning januari 2008) heet de tweede 'legal thriller' van de Amerikaanse advocaat David Hosp. Daarin staat de jonge raadsman Scott Finn centraal. Samen met zijn assistente Lissa Krantz en voormalig rechercheur Tom Kozlowski werkt hij in de luwte aan weinig verheffende zaken. Maar wanneer Scott besluit de verdediging van Vincent Salazar op zich te nemen, verandert zijn leven op slag. Salazar zit al jaren vast op aanwijzing van een politieagente die als gevolg van een misdrijf invalide werd. Door nieuwe bewijsmateriaal lijkt haar getuigenis echter niet meer zo betrouwbaar. Scotts speurtocht naar de waarheid brengt niet alleen zijn eigen leven, maar ook die van Lissa en Tom ernstig in gevaar.

David Hosp is als jurist werkzaam bij Goodwin Procter LLP, een van de oudste en grootste advocatenkantoren in Boston. Hij debuteerde met 'Donkere haven', dat door thrillerauteur Lee Child werd bestempeld als een rechtbankthriller, 'die zich kan meten met het beste werk van Grisham of Turow'.

Geen opmerkingen: