16 augustus 2007

True crime in roman (nieuws, 2007)

A.F.TH. BROEDT OP BOEK SÉVÈKE

Schrijver A.F.Th. van der Heijden overweegt een roman te schrijven over de moord op de Nijmeegse activist Louis Sévèke. Hij broedt op verschillende mogelijkheden, zoals een tragedie over de nadagen van de kraakbeweging. Dat hebben de auteur en uitgever Querido tegenover het Parool bevestigd.

De schrijver hoopt voldoende materiaal te vinden voor een epiloog van de romancyclus 'De tandeloze tijd'. De cirkel is dan wat hem betreft rond. Het eerste deel van de cyclus, 'Vallende ouders' (1983), begint in Nijmegen, de stad waar de schrijver in de eerste helft van de jaren zeventig woonde en studeerde.

Auteur en uitgever zijn bezig feitenmateriaal over de moord op Sévèke te verzamelen. De auteur heeft vooral interesse in het dagboek van Marcel T., die verdacht wordt van de moord. Het dagboek is een belangrijk bewijsstuk in het proces dat dit najaar wordt hervat. Van der Heijden wil het graag inzien. Maar de advocaat van T. heeft er al op gewezen dat het auteursrechtelijk is beschermd. In het dagboek beschrijft T. zijn jeugd, studie, krakersverleden, brandstichtingen, bomaanslagen, zijn leven in Nijmegen, Antwerpen en Spanje en zijn relaties. Nergens vermeldt hij expliciet de moord op Sévèke.

Van der Heijden (Geldrop, 1951) schreef eerder over de krakerswereld. In 'De slag om de Blauwbrug' (1983), de proloog van 'De tandeloze tijd', beschrijft Van der Heijden het oproer tijdens de inhuldiging van koningin Beatrix. 'Advocaat van de hanen' (1990) draait om de dood van kraker Hans Kok, die in 1985 stierf in een Amsterdamse politiecel.

(Bron: Het Parool)

Geen opmerkingen: